Afbeelding seksualiteit

Seks als je autisme hebt(?)

Relatief veel mensen met autisme hebben zelden of nooit seks. Omdat ze het niet willen, niet kunnen, a-seksueel zijn of domweg omdat ze nooit in de gelegenheid komen.

Mensen met autisme kunnen echter een fantastisch seksleven hebben, bijvoorbeeld als er rekening wordt gehouden met hun zintuiglijke gevoeligheden

Hoge gevoeligheid werkt twee kanten op

Autistische mensen kunnen immers extreem gevoelig zijn voor geluiden, beelden, sensaties, smaken of geuren en dit kan van invloed zijn op hun seksuele ervaring.

Sommigen kunnen ook afgeleid worden door onaangename gevoelens of gedachten die daar verband mee houden. Daarom is het belangrijk om te praten met de partner over eventuele zintuiglijke gevoeligheden. Door open, directe communicatie buiten de slaapkamer kan de partner bewust gemaakt worden van de gevoeligheden en kan er rekening mee worden gehouden tijdens de seksuele ervaring.

Een autistische persoon kan bijvoorbeeld ongemakkelijk of zelfs boos worden van bepaalde sensaties, zoals heel zachtjes gestreeld worden. Ook kunnen zintuiglijke gevoeligheden buiten de slaapkamer ertoe leiden dat iemand hulp nodig heeft om te ontspannen en in de stemming te komen voor seks. Het kan helpen om te zeggen dat je zin hebt in seks, maar dat je nog even vijf minuten nodig hebt om je hoofd tot rust te laten komen.

Gevoelens maskeren

Sommige autistische mensen hebben op jonge leeftijd geleerd om hun natuurlijke neigingen en gevoelens te onderdrukken om erbij te horen, dit staat bekend als maskeren. Autistische seksueel voorlichter Jack Duroc-Danner adviseert om open, directe gesprekken met partners te hebben over wat nodig is buiten de slaapkamer om bewustzijn te creëren van de gevoeligheden in de slaapkamer. Op die manier staan mensen niet onder druk om alles op het moment zelf aan te pakken. Autistische mensen kunnen net als niet-autistische mensen dagelijks genieten van seks, maar door rekening te houden met zintuiglijke gevoeligheden, kunnen ze hun seksleven nog verder verbeteren.

Zintuiglijke gevoeligheden: Veel mensen met autisme hebben gevoeligheden voor geluiden, beelden, sensaties, smaken of geuren. Dit kan iemand erg ontvankelijk maken voor opwinding, maar ook gemakkelijk afleiden door onaangename gevoelens of gedachten die daar verband mee houden. Het is belangrijk om te communiceren met je partner als je moeite hebt met bepaalde vormen van zintuiglijke stimulatie, of tijd nodig hebt om te herstellen van overstimulatie die je elders hebt ervaren.

• Zintuiglijke ondergevoeligheden: Aan de andere kant kunnen sommige autistische mensen minder gevoelig zijn voor aanraking, waardoor ze meer stimulatie nodig hebben om opgewonden te raken. Het kan helpen om te experimenteren met verschillende soorten aanraking en druk.

• Begrijpen van autistisch gedrag: Autistische mensen kunnen geïrriteerd of boos worden door bepaalde sensaties, en dit kan buiten de slaapkamer ook gebeuren. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit gedrag niet wijst op verdrongen jeugdtrauma, maar op zintuiglijke overbelasting. Communicatie met de partner kan helpen bij het oplossen van deze problemen.

• Maskeren: Sommige autistische mensen hebben op jonge leeftijd geleerd om hun natuurlijke neigingen en gevoelens te onderdrukken om erbij te horen. Dit kan ertoe leiden dat ze niet in staat zijn om open en direct te communiceren over hun behoeften in de slaapkamer. Het is belangrijk om dit te erkennen en te werken aan het ontwikkelen van deze vaardigheden buiten de slaapkamer.

• Intimiteit en verbondenheid: Autistische mensen kunnen het moeilijk vinden om zich op hun gemak te voelen in intieme situaties en kunnen soms zelfs vermijden om fysiek contact te maken. Dit kan ertoe leiden dat hun partner zich afgewezen voelt. Het is belangrijk om openlijk te communiceren over deze gevoelens en manieren te vinden om intimiteit en verbondenheid te ontwikkelen die voor beide partners werken.

• Fantasie en creativiteit: Autistische mensen hebben vaak een rijke verbeeldingskracht en kunnen openstaan voor creatieve en fantasierijke seksuele activiteiten. Het kan helpen om te experimenteren met verschillende soorten seksuele expressie en om open te staan voor nieuwe ideeën.

Discussie vindt plaats op het forum: https://autsider.net/forum/viewtopic.php?t=278

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.