Autisme op het werk, verbergen of openheid?


Eén van de vragen waarmee jongvolwassenen met autisme te maken krijgen, is of ze wel of niet aan hun werkgever moeten vertellen dat ze autisme hebben.

Onderzoeksresultaten laten zien dat jongvolwassenen zowel aan hun collega’s als aan hun werkgevers vaak niet vertellen dat ze autisme hebben, maar tegelijkertijd zijn ze wel bereid om dit aan bekenden buiten het werk te vertellen. Er kwamen vier belangrijke redenen naar voren waarom ze hun autismestatus niet bekendmaken.

Allereerst wilden jongvolwassenen niet anders behandeld worden; ze wilden als ‘normaal’ worden gezien. Ten tweede waren ze bang voor sociaal stigma. Ten derde dachten ze niet dat er voordelen zouden zijn bij het bekendmaken van hun autisme aan hun werkgever. Tot slot is het veel belangrijker om aan hun werkgever uit te leggen wat de vaak unieke beperkingen zijn van elke specifieke jonge persoon met autisme en hoe deze kunnen worden overwonnen, dan alleen maar te informeren over hun autistische status.

Dit onderzoek werpt licht op de complexe kwestie van openheid over autisme op de werkvloer. Voor jongvolwassenen met autisme is het een uitdaging om een balans te vinden tussen het beschermen van hun privacy en het verkrijgen van de ondersteuning die ze nodig hebben. Aan de ene kant willen ze niet anders behandeld worden of het risico lopen op negatieve vooroordelen. Aan de andere kant kan het verbergen van hun autisme ervoor zorgen dat ze niet de juiste ondersteuning krijgen en dat hun unieke behoeften niet worden begrepen.

Het vermijden van openheid over autisme op het werk kan negatieve gevolgen hebben. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld geen rekening houden met specifieke aanpassingen die nodig zijn om de werkomgeving toegankelijk te maken voor werknemers met autisme. Dit kan leiden tot onnodige stress, verminderde productiviteit en een slechtere werknemerservaring. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en collega’s bewust worden gemaakt van autisme en hoe ze de werkomgeving kunnen aanpassen om inclusiviteit te bevorderen.

De bevindingen van dit onderzoek benadrukken het belang van individuele ondersteuning en begrip. Het is niet voldoende om alleen de autismestatus van een werknemer te kennen; het is essentieel om te begrijpen hoe autisme zich specifiek manifesteert bij die persoon en welke aanpassingen kunnen worden gedaan om hen te ondersteunen. Dit vereist open communicatie en een bereidheid om te luisteren naar de behoeften en ervaringen van werknemers met autisme.

Nimante D, Laganovska E, Osgood R. To tell or not to tell – disclosure of autism in the workplace. Int J Dev Disabil. 2023 May 17;69(3):414-423. doi: 10.1080/20473869.2023.2193489. PMID: 37213588; PMCID: PMC10197981.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *