ADHD: erkenning van diversiteit en het bevorderen van individuele groei

Mensen met ADHD ervaren vaak uitdagingen in onze samenleving en geven regelmatig aan dat ze zich niet volledig geaccepteerd voelen.

Onderzoekers, clinici en mensen met eigen ervaringen van ADHD, evenals hun families, pleiten daarom voor een gemoderniseerd concept van ADHD. Het besef dat de huidige situatie niet optimaal is voor individuen met ADHD en voor de samenleving als geheel, heeft geleid tot deze oproep.

ADHD is meer dan alleen een verzameling symptomen. Het is een neurobiologische aandoening die de manier waarop een persoon denkt, voelt en zich gedraagt beïnvloedt. Het kan van invloed zijn op verschillende aspecten van iemands leven, zoals concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Het is belangrijk om te begrijpen dat ADHD niet alleen negatieve effecten heeft, maar ook sterke punten met zich meebrengt.

Het moderne concept van ADHD erkent de diversiteit binnen de diagnose. Niet alle mensen met ADHD ervaren dezelfde symptomen op dezelfde manier. Sommigen hebben meer moeite met concentratie, terwijl anderen meer last hebben van hyperactiviteit. Daarnaast kunnen mensen met ADHD ook unieke talenten en vaardigheden hebben, zoals creativiteit, het vermogen om snel te denken en problemen op te lossen, en een intensieve focus op interesses.

Het nieuwe concept van ADHD benadrukt het belang van individuele trajecten in functioneren en zelfmanagement. In plaats van zich uitsluitend te richten op het verminderen van symptomen, is er meer aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om met ADHD om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat mensen met ADHD leren hoe ze hun aandacht beter kunnen reguleren, hun impulsiviteit kunnen beheersen of effectiever kunnen plannen en organiseren.

Het bevorderen van volledige acceptatie van mensen met ADHD in de samenleving is een belangrijk doel. Dit betekent dat we moeten streven naar een inclusieve omgeving waarin mensen met ADHD worden gewaardeerd om hun unieke bijdragen. Het is essentieel om bewustzijn en begrip te vergroten, zowel bij het grote publiek als bij professionals op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en werk.

Franke B; ‘Modernizing the concept of ADHD’ (MocA) Team. Editorial: It is time to modernize the concept of ADHD! J Child Psychol Psychiatry. 2023 Jun;64(6):845-847. doi: 10.1111/jcpp.13812. PMID: 37171536.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.