Autisme genezen: Waarom wondermiddelen misleidend zijn

Autisme is een aandoening waarvoor geen genezing bestaat. Daarom zijn producten of behandelingen die beweren autisme te genezen per definitie misleidend. Sommige van deze producten kunnen verder geen kwaad behalve dat ze je (soms veel) geld kosten, maar er zijn er ook die aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Ongeveer 1 op de 68 kinderen is gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis (ASS). Autisme komt voor bij alle etnische, raciale en sociaaleconomische groepen en komt ongeveer 4 keer vaker voor bij jongens (1 op de 42) dan bij meisjes (1 op de 189).

Kinderen met autisme hebben moeite met sociale interactie, problemen met verbale en non-verbale communicatie, vertonen repetitief gedrag en hebben vaak beperkte, doch obsessieve interesses. Deze gedragingen kunnen variëren van mild tot beperkend. Sommige kinderen met ASS functioneren op hoog niveau, terwijl anderen aanzienlijke vertragingen kunnen hebben in cognitie en ontwikkeling.

Omdat er overlap kan zijn in symptomen tussen ASS en andere aandoeningen, zoals ADHD, is het belangrijk dat de behandeling zich richt op de specifieke behoeften van een persoon. Bestaande gedragsinterventies zijn ontworpen om specifieke symptomen aan te pakken, met name communicatieproblemen, en kunnen verbetering brengen. Vroegtijdige interventie is essentieel.

Er zijn goedgekeurde medicijnen die sommige mensen kunnen helpen bij het beheersen van symptomen die verband houden met ASS. Bijvoorbeeld antipsychotica zoals risperidon (voor patiënten van 5 tot 16 jaar) en aripripazol (voor patiënten van 6 tot 17 jaar) is (in de VS) goedgekeurd voor de behandeling van prikkelbaarheid geassocieerd met autisme.

Voordat u een gedragsinterventie of medicamenteuze therapie gebruikt die beweert autisme te behandelen of te genezen, moet u overleggen met uw zorgverlener.

Er kan niet genoeg worden gewaarschuwd voor en/of actie ondernomen tegen bedrijven en personen die beweren autisme te kunnen genezen. Sommige van deze zogenaamde therapieën brengen aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee.

Voorbeelden van misleiding

“Chelatietherapieën”. Deze producten beweren het lichaam te reinigen van giftige chemicaliën en zware metalen door eraan te binden en ze uit de circulatie te “verwijderen”. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals sprays, zetpillen, capsules en druppels. Het cheleren van belangrijke mineralen die het lichaam nodig heeft, kan ernstige en levensbedreigende gevolgen hebben.

Zuurstoftherapie. Hierbij ademt men zuurstof in een drukkamer in. Dit werkt prima bij de behandeling van decompressieziekte bij duikers, maar doet volstrekt niets met autisme.

Ontgiftende kleibaden. Deze producten worden toegevoegd aan badwater en beweren toxines, verontreinigende stoffen en zware metalen uit het lichaam te trekken. Ze worden onjuist geadverteerd als een “dramatische verbetering” voor autistische symptomen.

Verschillende producten, waaronder rauwe kamelenmelk, chloordioxide en essentiële oliën. Deze producten worden op de markt gebracht als behandeling voor autisme of autismerelateerde symptomen, maar hun veiligheid en effectiviteit voor deze geadverteerde doeleinden zijn niet bewezen.

Enkele snelle tips om valse of misleidende claims te identificeren

Wees achterdochtig tegenover producten die beweren een breed scala aan ziekten te behandelen. Persoonlijke getuigenissen vervangen geen wetenschappelijk bewijs. Slechts weinig ziekten of aandoeningen kunnen snel worden behandeld, dus wees achterdochtig tegenover therapieën die beweren een “snelle oplossing” te zijn. Zogenaamde “wondermiddelen” die wetenschappelijke doorbraken beweren, geheime ingrediënten bevatten en/of slechts via alternatieve of sociale media worden aangeboden, zijn vrijwel altijd een hoax.

Als je vragen heeft over een behandeling raadpleeg dan een zorgverlener die is opgeleid is in de zorg voor mensen met ASS.

Dit artikel is een bewerkte vertaling van informatie van de Food and Drug Administration.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.