Nut extra vitamine’s bij autisme en ADHD niet overtuigend

Veel onderzoek is gedaan naar het verband tussen voeding en de werking van het zenuwstelsel. Uit sommige studies blijkt dat bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, invloed kunnen hebben op de symptomen van ASS en ADHD. Een van deze voedingsstoffen is omega-3, dat voorkomt in vette vis en noten. Het is gebleken dat omega-3-supplementen kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van ADHD, zoals hyperactiviteit en impulsiviteit.

Ook is er onderzoek gedaan naar de effecten van ijzersupplementen bij kinderen met ADHD. IJzer is een mineraal dat nodig is voor de productie van dopamine, een neurotransmitter die betrokken is bij de aandacht en het beloningssysteem in de hersenen. Uit sommige studies blijkt dat kinderen met ADHD vaak lagere ijzerwaarden hebben, en dat het aanvullen van ijzer kan helpen bij het verminderen van symptomen.

Naast omega-3 en ijzer zijn er ook andere voedingssupplementen die mogelijk effect hebben op ASS en ADHD. Melatonine, bijvoorbeeld, is een hormoon dat een rol speelt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Sommige kinderen met ASS hebben moeite met slapen, en melatoninesupplementen kunnen helpen om een gezond slaappatroon te bevorderen. Ook zinksupplementen en magnesiumsupplementen zijn onderzocht, omdat zink en magnesium belangrijk zijn voor de hersenfunctie. Er zijn aanwijzingen dat deze supplementen mogelijk kunnen bijdragen aan het verminderen van symptomen van ASS en ADHD, maar verder onderzoek is nog nodig om dit te bevestigen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en dat ze altijd in overleg met een arts of diëtist moeten worden gebruikt. Ook kunnen de effecten van voedingssupplementen variëren van persoon tot persoon, dus wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het is daarom belangrijk om individueel advies in te winnen en de mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen te bespreken. Wie gewoon gezond wil eten, neuro- of gewoon typisch… Die kan terecht bij het Voedingscentrum.

Samenvattend zijn er verschillende voedingsstoffen en supplementen die mogelijk kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van ASS en ADHD. Omega-3, ijzer, het hormoon melatonine, zink en magnesium zijn enkele van de stoffen die zijn onderzocht.

Poudineh M, Parvin S, Omidali M, Nikzad F, Mohammadyari F, Sadeghi Poor Ranjbar F, Rasouli F, Nanbakhsh S, Olangian-Tehrani S. The Effects of Vitamin Therapy on ASD and ADHD: A Narrative Review. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2023;22(5):711-735. doi: 10.2174/1871527321666220517205813. PMID: 35585808.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.