Boek: De geschiedenis van dyslexie

In 1896 publiceerde de Britse arts William Pringle Morgan een verslag over “Percy,” een “slim en intelligent jongetje, behendig in spelletjes en absoluut niet minder dan andere kinderen van zijn leeftijd.” Ondanks zijn intelligentie had Percy echter grote moeite met leren lezen. Percy was een van de eerste kinderen die beschreven werd als woordblind, beter bekend als dyslexie.

In dit eerste uitgebreide historische overzicht van dyslexie vertellen Philip Kirby en Margaret Snowling het verhaal dat begint in het Victoriaanse tijdperk en voortduurt tot de huidige erkenning van dyslexie als de meest wereldwijd erkende specifieke leerstoornis. Op een boeiende manier vertellen Kirby en Snowling het verhaal van dyslexie, waarbij ze de oorsprong ervan onderzoeken en de vele wetenschappers, leraren en voorvechters noemen die hebben bijgedragen aan de erkenning ervan. In dit historisch overzicht bespreken ze ook de huidige debatten over de diagnose van dyslexie en de impact ervan op het leren. Voor degenen die persoonlijk ervaring hebben met dyslexie, professionals die hen hebben ondersteund en wetenschappers op het gebied van sociale geschiedenis, onderwijs, psychologie en kinderstudies, werpt Dyslexie een blik op de rol van geletterdheid in de samenleving – wie er baat bij heeft gehad en wie erachter is gebleven.

Dyslexie is een leerstoornis die het moeilijk maakt om woorden en letters te herkennen, te lezen en te begrijpen. Het kan invloed hebben op het vermogen om vlot te lezen, te spellen en soms zelfs te schrijven. In het verleden begreep men deze aandoening niet goed. Mensen met dyslexie werden vaak als lui of dom bestempeld, terwijl dat helemaal niet waar was. Percy, het jongetje dat in 1896 werd beschreven, was slim en intelligent, maar worstelde gewoon met lezen. Dankzij het werk van pioniers zoals William Pringle Morgan begon men dyslexie beter te begrijpen en erkennen.

Het (gratis en Engelstalige) boek “Dyslexie” neemt ons mee op een reis door de geschiedenis van deze leerstoornis. Het begint in het Victoriaanse tijdperk, waar artsen voor het eerst woordblindheid beschreven. In de loop der jaren hebben wetenschappers, leraren en voorvechters hard gewerkt om dyslexie te begrijpen en de juiste ondersteuning te bieden aan mensen die ermee te maken hebben. Het boek belicht ook de vele discussies en debatten die nog steeds plaatsvinden over de diagnose van dyslexie. Sommige mensen vinden dat de definitie van dyslexie te breed is en dat te veel kinderen ten onrechte als dyslectisch worden bestempeld. Anderen benadrukken juist het belang van vroegtijdige diagnose en passende hulp.

Voor mensen die zelf dyslexie hebben, biedt dit boek herkenning en begrip. Het laat zien dat dyslexie geen teken is van domheid of luiheid, maar een echte uitdaging bij het lezen en leren begrijpen. Het boek roept ook op tot meer bewustzijn en acceptatie in de samenleving, zodat mensen met dyslexie gelijke kansen krijgen en niet worden achtergesteld.

“Dyslexie” is niet alleen interessant voor mensen die direct met dyslexie te maken hebben, maar ook voor professionals die hen ondersteunen, zoals leraren en psychologen. Het biedt inzicht in de geschiedenis en wetenschappelijke ontwikkelingen rondom dyslexie, waardoor professionals beter kunnen begrijpen hoe ze mensen met dyslexie kunnen helpen.

Al met al werpt “Dyslexie” een belangrijk licht op een aandoening die veel mensen treft. Het moedigt ons aan om voorbij de stereotypen te kijken en begrip en ondersteuning te bieden aan mensen met dyslexie.

Dyslexia
A History
Philip Kirby and Margaret J. Snowling.
Montreal (QC): McGill-Queen’s University Press; 2022 Nov.
ISBN-13: 978-0-2280-1435-5ISBN-13: 978-0-2280-1436-2ISBN-13: 978-0-2280-1539-0ISBN-13: 978-0-2280-1540-6ISBN-13: 978-0-2280-1608-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.