Er zijn écht ook vrouwen met autisme

Hoewel autisme vaker voorkomt bij mannen, is er recentelijk meer aandacht gekomen voor autisme bij vrouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat er significante verschillen kunnen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om gedragskenmerken, cognitieve ontwikkeling en de manier waarop autisme zich manifesteert. Dit artikel richt zich op de onderbelichte aspecten van autisme bij vrouwen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt bij de diagnosestelling.

Gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen

Traditioneel gezien werd aangenomen dat de gedragskenmerken van autisme vergelijkbaar zijn bij zowel mannen als vrouwen. Recente studies hebben echter aangetoond dat er subtiele verschillen kunnen zijn. Vrouwen met autisme vertonen over het algemeen minder beperkte en repetitieve gedragingen, interesses en activiteiten (RRBI) dan mannen. Deze verschillen kunnen echter moeilijk te meten zijn met standaarddiagnostische instrumenten. Autistische vrouwen kunnen bijvoorbeeld typisch vrouwelijke smalle interesses hebben, meer sociale aandacht tonen, sterke taalvaardigheden hebben, gemotiveerd zijn om vriendschappen aan te gaan en zich meer camoufleren dan autistische mannen.

Ontwikkelingsveranderingen bij vrouwen met autisme

Bij jonge meisjes die gediagnosticeerd zijn met autisme, is gebleken dat zij vaak een betere cognitieve ontwikkeling hebben en minder intense autistische symptomen vertonen. Na verloop van tijd kan er zelfs een afname van symptomen optreden. Het is echter belangrijk op te merken dat vrouwen met autisme op latere leeftijd vaak moeilijkheden ondervinden op het gebied van adaptief functioneren en sociale uitdagingen. Deze problemen kunnen zich vooral manifesteren tijdens de adolescentie.

Uitdagingen bij de diagnosestelling van autisme bij vrouwen

Een belangrijke hindernis bij de diagnosestelling van autisme bij vrouwen is het bestaan van algemene verwachtingsvooroordelen en genderstereotypen. Autisme wordt vaak geassocieerd met mannen en jongens, waardoor de symptomen bij vrouwen mogelijk over het hoofd worden gezien of verkeerd geïnterpreteerd. Bovendien kunnen vrouwen met autisme zichzelf beter aanpassen aan sociale situaties, waardoor ze hun symptomen kunnen verbergen of compenseren. Dit fenomeen, bekend als “camouflaging”, kan het moeilijk maken om autisme bij vrouwen tijdig te herkennen.

Conclusie:

Het begrijpen van de specifieke kenmerken van autisme bij vrouwen is van groot belang om een juiste diagnose te stellen en passende ondersteuning te bieden. Hoewel vrouwen met autisme over het algemeen minder beperkte gedragingen vertonen dan mannen, kunnen ze nog steeds aanzienlijke uitdagingen ervaren op het gebied van adaptief functioneren en sociale interactie.

Lai MC, Szatmari P. Sex and gender impacts on the behavioural presentation and recognition of autism. Curr Opin Psychiatry. 2020 Mar;33(2):117-123. doi: 10.1097/YCO.0000000000000575. PMID: 31815760.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.