Levensgebeurtenissen, tics en bijkomende stoornissen bij Tourette

Hoewel het syndroom van Gilles de la Tourette (TS) voornamelijk biologisch van oorsprong is, spelen waarschijnlijk interacties tussen stress en aanleg een rol bij het verloop. De precieze invloed van de omgeving op deze in wezen biologische stoornis is moeilijk vast te stellen, vooral wanneer TS gecompliceerd wordt door bijkomende stoornissen. Onder de vele onbeantwoorde vragen zijn onder andere de verschillende impact van positieve en negatieve gebeurtenissen voor de ernst van de tics.

Het doel van dit onderzoek was om de verbanden tussen levensgebeurtenissen, de ernst van de tics en bijkomende stoornissen bij het syndroom van Gilles de la Tourette (TS) te onderzoeken, waaronder dwangstoornis (OCD), ADHD, angst, depressie en woede-uitbarstingen. Levensgebeurtenissen werden geclassificeerd op basis van kwantiteit, kwaliteit (positief of negatief) en classificatietypen van gebeurtenissen (familie, vrienden, enz.).

Het onderzoek omvatte zestig patiënten in de leeftijd van 7-17 jaar met het syndroom van Gilles de la Tourette of een chronische ticstoornis, die werden gerekruteerd uit de afdeling Psychologische Geneeskunde van het Schneider Children’s Medical Center of Israel.

Verschillende meetinstrumenten werden gebruikt om de ernst van de tics en bijkomende stoornissen te beoordelen, evenals de invloed van levensgebeurtenissen. De resultaten toonden een zwak maar significant verband tussen de ernst van motorische tics en de hoeveelheid negatieve levensgebeurtenissen. Er werd geen significant verband gevonden tussen de ernst van de tics en de hoeveelheid positieve gebeurtenissen. Analyse van de categorieën levensgebeurtenissen toonde een significant direct verband aan tussen de ernst van vocale tics en de hoeveelheid negatieve gebeurtenissen met vrienden. Wat betreft bijkomende stoornissen en kleine levensgebeurtenissen, werden er zeer significante verbanden gevonden met depressie en angst.

Bij grote levensgebeurtenissen werd een significant verband gevonden tussen de hoeveelheid grote levensgebeurtenissen en de ernst van motorische tics, maar niet van vocale tics. Wat betreft bijkomende stoornissen en grote levensgebeurtenissen werd er een significant verband gevonden tussen de ernst van dwanghandelingen, ADHD en agressie, en de persoonlijke beoordeling van de negatieve grote levensgebeurtenissen door de patiënten.

Conclusie

De conclusie van het onderzoek is dat kleine levensgebeurtenissen verband lijken te houden met de ernst van tics en bijkomende stoornissen bij kinderen en adolescenten met het syndroom van Gilles de la Tourette. Het ontbreken van een verband tussen grote levensgebeurtenissen en de ernst van tics benadrukt het belang van kleine levensgebeurtenissen die in de nabijheid van de beoordeling van ticernst plaatsvinden. Deze bevindingen komen overeen met verhalen van ‘patiënten’Touretters’ waarin ze sociale interacties ‘de schuld’ gaven van verergering van hun tics. Het sterke verband tussen negatieve levensgebeurtenissen en depressie, angst en dwangsymptomen is ook gerapporteerd in eerdere onderzoeken.

Steinberg T, Shmuel-Baruch S, Horesh N, Apter A. Life events and Tourette syndrome. Compr Psychiatry. 2013 Jul;54(5):467-73. doi: 10.1016/j.comppsych.2012.10.015. Epub 2012 Dec 6. PMID: 23219489.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.