Baby’s met autisme brabbelen minder

Een recente en omvangrijke studie naar de brabbelgeluiden van baby’s heeft interessante resultaten opgeleverd. Uit het onderzoek blijkt dat relatief weinig brabbelgeluiden verband houden met autisme bij kinderen van één jaar oud. Maar deze bevinding is niet specifiek voor autisme, aangezien verminderd brabbelen ook geassocieerd wordt met een vertraging in de taalontwikkeling. Bij baby’s met een hoog risico op autisme werden verminderde brabbelgeluiden waargenomen in vergelijking met baby’s zonder risico op autisme en baby’s met een laag risico op autisme. Deze bevinding bevestigt eerdere rapporten waarin werd geconstateerd dat kinderen met autisme later beginnen met brabbelen dan andere kinderen.

Het verminderde aantal brabbelgeluiden bij baby’s met autisme werd voornamelijk veroorzaakt doordat zij minder ‘volwassen’ brabbelgeluiden produceerden in vergelijking met baby’s zonder autisme. Daarnaast werd er ook een vertraagde groei in brabbelgeluiden waargenomen bij baby’s met autisme tussen zes en twaalf maanden oud.

Interessant is dat de studie aantoonde dat baby’s zonder risico op autisme, maar met een taalvertraging, vergelijkbare brabbelgeluiden produceerden als baby’s met autisme, zowel met als zonder taalvertraging. Dit wijst erop dat verminderde brabbelgeluiden niet alleen het gevolg zijn van een taalvertraging, maar ook specifiek samenhangen met autisme zelf.

Hoewel brabbelgeluiden op zichzelf niet voldoende specifiek zijn om later een autisme diagnose te voorspellen, kunnen ze samen met andere vroege signalen een nuttige aanwijzing zijn. Brabbelgeluiden kunnen namelijk al op zeer jonge leeftijd worden waargenomen. Zo werden in deze studie brabbelgeluiden al waargenomen bij baby’s van twaalf maanden oud, terwijl in eerdere studies al bij baby’s van negen maanden oud verschillen werden gevonden. Bovendien wordt er momenteel gewerkt aan geautomatiseerde detectie van brabbelgeluiden, waardoor deze gedraging relatief eenvoudig en goedkoop gemeten kan worden. Brabbelgeluiden kunnen vooral nuttig zijn als vroege voorspeller in combinatie met andere specifieke markers voor autisme, zoals de manier waarop baby’s hun vocalisaties richten op anderen.

Opmerkelijk genoeg werd ook aangetoond dat brabbelen gerelateerd is aan de taalontwikkeling. Baby’s die op twaalf maanden oud minder brabbelgeluiden produceerden, scoorden op hun tweejarige leeftijd significant lager op gestandaardiseerde taaltests. Brabbelgeluiden worden beschouwd als een belangrijke voorloper van het verwerven van woorden, omdat ze de bouwstenen vormen van woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.