In onze samenleving wordt er vaak met een schuin oog gekeken naar mannen die ervoor kiezen om alleen te blijven. Maar is deze keuze bewust of eerder het gevolg van omstandigheden? Recent onderzoek brengt licht in de complexe beleving van het vrijgezellenbestaan bij mannen. Dit artikel duikt in de redenen achter de keuze van sommige mannen om solo door het leven te gaan.
Het single-zijn
Volgens een onderzoek van Marta Mrozowicz-Wrońska en collega’s uit 2023, waarbij 22 nooit getrouwde mannen tussen 22 en 43 jaar werden geïnterviewd, komen verschillende thema’s naar voren die hun ervaringen met vrijgezellenstatus belichten. De studie onthult dat deze mannen zich soms onvoldoende voelen als potentiële partners. Ze leven buiten het traditionele script van mannelijkheid, dat vaak huwelijk en gezin omvat. Dit brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee, terwijl ze zich aanpassen aan het alleen zijn en worstelen met de keuze tussen wachten op de juiste persoon of actief zoeken naar een partner.
Hoewel deze studie in Polen werd uitgevoerd, waar een sterke nadruk ligt op heteroseksueel huwelijk en minder goedkeuring voor samenwonen zonder huwelijk, zijn de resultaten waarschijnlijk herkenbaar in andere culturen met vergelijkbare sociale normen.
De uitdaging van verandering
Enkele deelnemers voelden de noodzaak om zichzelf te veranderen om een partner te vinden, een doel dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan is. Dit geldt vooral wanneer men cognitieve, emotionele uitdagingen of mentale stoornissen en verslavingen het hoofd moet bieden.
Traditionele normen en de tijd drukt
De druk om te voldoen aan traditionele mannelijkheidsnormen, zoals emotionele en fysieke kracht, en het vermogen om een gezin te onderhouden, weegt zwaar. Sommige mannen voelden dat de tijd om een partner te vinden en een gezin te starten hen ontglipt, wat leidt tot een verhoogde angst voor het alleen blijven en minder tevredenheid met hun vrijgezellenstatus.
Voordelen en lasten van het vrijgezellenbestaan
Er zijn ook voordelen aan het single-zijn, zoals zelfbepaling, autonomie en het ontbreken van verantwoordelijkheden en lasten die met vaderschap gepaard gaan. Deze aspecten worden vaak hoog gewaardeerd door mannen die hun onafhankelijkheid koesteren. Echter, het gemis aan intimiteit en de wens om een gezinsleven te leiden blijven knagen. De behoefte aan romantische connecties en de pijn van het missen van fysieke en emotionele intimiteit maken het alleen zijn soms zwaar.
Oplossingen voor singles
Vanuit het perspectief van zelfbehoud hebben sommige mannen strategieën ontwikkeld om om te gaan met hun single-status, zoals zich storten op hun werk en prestaties op andere gebieden. Toch grijpen sommigen naar minder gezonde methoden, zoals overmatig eten, drinken, gamen of pornografie.
Een gezonde aanpak lijkt te liggen in de acceptatie van het alleen zijn, zowel door een positief zelfbeeld als door omgang met ondersteunende vrienden, familie en eventueel een geloofsgemeenschap. Professionele hulp is bovendien beschikbaar voor wie dat nodig heeft.
Het ervaren van single-zijn moet niet overheerst worden door de zoektocht naar een partner. Voor diegenen die comfortabel zijn met hun status, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Dit begrip van waarom sommige mannen ervoor kiezen om alleen te blijven, biedt een meer genuanceerd beeld dan vaak wordt voorgesteld en benadrukt de diversiteit en diepte van mannelijke ervaringen met het single-zijn.

Mrozowicz-Wrońska, Marta, Kamil Janowicz, Emilia Soroko, and Katarzyna Adamczyk. 2023. “Let’s Talk about Single Men: A Qualitative Investigation of Never Married Men’s Experiences of Singlehood.” Sex Roles: A Journal of Research 89 (7–8): 360–76. doi:10.1007/s11199-023-01380-y.