ASMR, meer dan fluisterende meisjes op YouTube?

Als je tijd doorbrengt op YouTube dan ben je waarschijnlijk al eens video’s tegengekomen waarin iemand fluistert in een microfoon, zorgvuldig stapels slijm snijdt of langzaam stroken papier scheurt. Deze video’s zijn ontworpen om een autonome sensorische meridiaanrespons, of ASMR, op te wekken – een tintelend gevoel dat van de bovenkant van de schedel langs de nek naar de bovenkant van de ruggengraat reist. Het kijken naar video’s die ASMR opwekken, zou positieve reacties door het hele lichaam kunnen teweegbrengen, zoals een verbeterde stemming, ontspanning en zelfs pijnverlichting. Maar kunnen deze voordelen echt worden bereikt door alleen maar naar een korte video te kijken?

Geschiedenis en oorsprong van ASMR

De oorsprong van het ASMR-concept is verrassend te vinden in klassieke literatuur uit het begin van de 20e eeuw. Een passage in Virginia Woolf’s “Mrs. Dalloway” beschrijft een gevoel dat sterk lijkt op ASMR: een verpleegster fluistert in het oor van een oorlogsveteraan, wat hem een tintelend gevoel langs zijn ruggengraat bezorgt. De moderne definitie van ASMR is ontstaan uit een discussie op een gezondheidsforum in 2007, waar deelnemers hun ervaringen deelden. In 2010 werd de term “ASMR” officieel bedacht door de YouTuber Jennifer Allen.

Wetenschappelijk onderzoek naar ASMR

ASMR is de laatste jaren steeds meer onderwerp van wetenschappelijk onderzoek geworden. Een systematische review gepubliceerd in het tijdschrift “Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice” combineerde gegevens van 54 empirische studies om ASMR beter te begrijpen. Deze studies hebben aangetoond dat ASMR-ervaringen variëren van persoon tot persoon, en dat specifieke triggers zoals fluisteren, tikken en natuurlijke geluiden de reacties kunnen veroorzaken. Neurologisch onderzoek, zoals MRI- en fMRI-studies, heeft aangetoond dat ASMR-gevoelige individuen een verhoogde activiteit hebben in hersengebieden die geassocieerd worden met zelfbewustzijn, sociale cognitie en emotionele opwinding.

ASMR triggers en reacties

Er zijn veel verschillende triggers die ASMR kunnen opwekken, en deze variëren sterk per individu. Veelvoorkomende triggers zijn zachte geluiden zoals fluisteren, het geluid van papier dat wordt verscheurd, en visuele stimuli zoals het langzaam vouwen van handdoeken. Fysieke aanraking, zoals het krijgen van een massage of een knipbeurt, kan ook ASMR opwekken. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen gevoelig is voor ASMR, en de intensiteit van de reactie kan sterk variëren.

Voordelen van ASMR

ASMR-video’s worden vaak gebruikt voor ontspanning en stressverlichting. Studies hebben aangetoond dat ASMR kan helpen bij het verminderen van stress en angst, en zelfs kan bijdragen aan een verbeterd kortetermijngeheugen. De fysiologische reacties op ASMR, zoals een lagere hartslag en bloeddruk, wijzen op een toestand van ontspanning. Neuroimaging studies hebben aangetoond dat ASMR hersenactiviteitspatronen opwekt die geassocieerd worden met ontspanning en stressverlichting.

Persoonlijkheid en ASMR

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde persoonlijkheidstrekken geassocieerd zijn met een hogere gevoeligheid voor ASMR. Mensen die hoog scoren op Openheid voor Ervaring en Neuroticisme hebben meer kans om intensere ASMR-ervaringen te hebben. Dit kan worden verklaard door hun verhoogde emotionele gevoeligheid en hun neiging om zich te laten meeslepen door nieuwe en ongebruikelijke ervaringen.

ASMR

ASMR en misofonie

Hoewel ASMR voor velen een bron van plezier en ontspanning is, ervaren sommigen het tegenovergestelde bij bepaalde geluiden – een fenomeen dat bekend staat als misofonie. Mensen met misofonie hebben een sterke aversie tegen bepaalde geluiden, zoals het kauwen van voedsel of tikken met een pen. Interessant genoeg kunnen sommige mensen zowel ASMR als misofonie ervaren, hoewel de reacties tegengesteld zijn: ASMR is plezierig en ontspannend, terwijl misofonie vaak leidt tot gevoelens van woede en afkeer.

Erotische component van ASMR

Hoewel ASMR-video’s over het algemeen bedoeld zijn voor ontspanning en welzijn, ervaren sommige mensen ook een erotische component aan ASMR. Dit is niet ongewoon, aangezien het fenomeen diepe emotionele en fysieke reacties kan oproepen. De intieme aard van veel ASMR-triggers, zoals fluisteren en zachte aanrakingen, kan bij sommige mensen gevoelens van genegenheid en intimiteit opwekken, die soms als erotisch worden geïnterpreteerd.

ASMR-video’s zijn echter meestal niet bedoeld om erotische reacties op te wekken. Het is belangrijk om te begrijpen dat ASMR een breed scala aan reacties kan veroorzaken, afhankelijk van de individuele gevoeligheden en persoonlijke interpretaties. Wat voor de een ontspannend en rustgevend is, kan voor de ander prikkelend of zelfs erotisch zijn. Dit benadrukt de diversiteit en complexiteit van menselijke zintuiglijke ervaringen en hoe verschillend mensen dezelfde stimuli kunnen ervaren.

Praktische toepassingen van ASMR

Een van de meest bekende toepassingen van ASMR is het gebruik ervan als hulpmiddel tegen slapeloosheid. Veel mensen kijken ASMR-video’s voordat ze naar bed gaan om te ontspannen en in slaap te vallen. De kalmerende effecten van ASMR kunnen helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de stemming en het afleiden van opdringerige gedachten. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van ASMR bij het behandelen van slapeloosheid volledig te begrijpen, suggereren anekdotische bewijzen en enkele studies dat het een nuttig hulpmiddel kan zijn.

Conclusie

ASMR is een fascinerend fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt in zowel de populaire cultuur als de wetenschappelijke gemeenschap. Hoewel er nog veel te ontdekken valt over de exacte mechanismen en de volledige reikwijdte van de voordelen van ASMR, is het duidelijk dat het voor veel mensen een bron van ontspanning en welzijn kan zijn. Of je nu al lang geniet van ASMR-video’s of er net kennis mee maakt, het verkennen van deze unieke zintuiglijke ervaring kan de moeite waard zijn.

Met de opkomst van meer onderzoek en wetenschappelijke interesse, lijkt de toekomst van ASMR veelbelovend. Het potentieel om stress te verminderen, de slaap te verbeteren en het algemeen welzijn te bevorderen, maakt het een waardevol onderwerp voor verdere studie en toepassing in de dagelijkse gezondheid en welzijnspraktijken.

Lohaus, T., Schreckenberg, S. C., Bellingrath, S., & Thoma, P. (2023). Autonomous sensory meridian response (ASMR): A PRISMA-guided systematic review. Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/cns0000368

Fredborg B, Clark J and Smith SD (2017) An Examination of Personality Traits Associated with Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR). Front. Psychol. 8:247.

University of Sheffield. (2018, June 21). Brain tingles: First study of its kind reveals physiological benefits of ASMR. ScienceDaily. Retrieved January 21, 2022 from www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180621101334.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.