autisme

Behandeling van angst en depressie bij autisme

Mentale gezondheidsproblemen komen vaak voor bij autistische personen. Ongeveer 14% tot 50% van hen heeft ooit last gehad van depressie, terwijl 40% tot 80% te maken heeft gehad met angststoornissen. Dit artikel biedt een overzicht van de bevindingen uit een recent systematisch onderzoek naar de effectiviteit van verschillende behandelingen voor angst en depressie bij autistische personen.

De prevalentie van angst en depressie bij autistische personen

Uit diverse studies blijkt dat mentale gezondheidsproblemen veel voorkomen bij autistische personen. Angst en depressie kunnen hun dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden, variërend van problemen op het werk of op school tot uitdagingen in sociale interacties en persoonlijke relaties. Deze problemen kunnen leiden tot een lagere kwaliteit van leven.

Het onderzoek analyseerde verschillende soorten behandelingen, waaronder:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT): Gericht op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen. Deze therapie bleek nuttig te zijn in het verlagen van angst- en depressiescores bij zowel kinderen als volwassenen.
  • Mindfulness: Helpt personen om zich meer bewust te worden van het huidige moment en hun gevoelens zonder oordeel. Vooral effectief bij volwassenen met eerdere mentale gezondheidsproblemen.
  • Gedragsinterventies: Methoden zoals, hoewel omstreden, Applied Behavior Analysis (ABA) die gericht zijn op het aanleren van specifieke vaardigheden en gedragingen lieten enige verbetering zien bij kinderen met depressie.
  • Medicatie: Het gebruik van antidepressiva, anxiolytica, en andere medicijnen om symptomen te verlichten. De resultaten waren minder consistent en er is meer onderzoek nodig om duidelijke conclusies te trekken.

Zorgverleners moeten een persoonsgerichte aanpak hanteren, waarbij de voorkeuren en unieke omstandigheden van de persoon centraal staan.

Voor zorgverleners en beleidsmakers is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de meest effectieve behandelingen en deze aan te bieden binnen de beschikbare middelen. Voor autistische personen en hun verzorgers is het cruciaal om samen te werken met zorgprofessionals om de meest geschikte interventies te vinden.

Linden A, Best L, Elise F, Roberts D, Branagan A, Tay YBE, Crane L, Cusack J, Davidson B, Davidson I, Hearst C, Mandy W, Rai D, Smith E, Gurusamy K. Benefits and harms of interventions to improve anxiety, depression, and other mental health outcomes for autistic people: A systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. Autism. 2023 Jan;27(1):7-30. doi: 10.1177/13623613221117931. Epub 2022 Aug 11. PMID: 35957523; PMCID: PMC9806485.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.