Autisme en mind-body therapieën

Veel mensen met autisme zoeken alternatieve therapieën om hun symptomen te verlichten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Een van deze benaderingen is de zogenaamde mind-body therapie, die de verbinding tussen geest en lichaam benadrukt. Een systematische review onderzoekt de effectiviteit van verschillende mind-body therapieën bij mensen met autisme. Dit artikel is daarvan een korte samenvatting.

Wat zijn mind-body therapieën?

Mind-body therapieën omvatten een breed scala aan praktijken die de verbinding tussen geest, lichaam en gezondheid benadrukken. Enkele van de meest voorkomende mind-body therapieën zijn:

  • Mindfulness: Een vorm van meditatie waarbij de focus ligt op het bewust zijn van het huidige moment zonder oordeel.
  • Yoga: Een fysieke oefening die lichaamshoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie combineert.
  • Meditatie: Technieken die mentale concentratie en ontspanning bevorderen.
  • Acceptance Commitment Therapy (ACT): Een vorm van cognitieve gedragstherapie die mindfulness combineert met het actief nastreven van persoonlijke waarden.
  • Nei Yang Gong: Een Chinese praktijk vergelijkbaar met tai chi, die langzaam bewegen, mentale oefeningen en ademhalingstechnieken omvat.

Deze therapieën worden steeds vaker gebruikt door mensen met autisme vanwege hun potentiële voordelen voor zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Het onderzoek

De systematische review had als doel om de bestaande bewijzen voor mind-body therapieën bij mensen met autisme te evalueren. Het onderzoek richtte zich op het identificeren van de soorten mind-body therapieën die zijn onderzocht en de uitkomsten die daarmee samenhangen.

De onderzoekers doorzochten drie grote databases: PubMed, PsychInfo en Scopus. Ze gebruikten zoektermen die betrekking hadden op autisme en verschillende mind-body therapieën. In totaal werden 193 studies gevonden, waarvan er 16 voldeden aan de inclusiecriteria. Deze studies varieerden in ontwerp, waaronder gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, quasi-experimentele studies en cohortstudies.

Resultaten

De review vond dat er weinig overlap was tussen de verschillende soorten mind-body therapieën en de gemeten uitkomsten. Slechts drie van de 16 studies waren gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. De meeste studies hadden een kleine steekproefomvang en waren niet gecontroleerd.

  • Mindfulness: Enkele studies rapporteerden verbeteringen in gedrag en psychologische symptomen bij zowel kinderen als volwassenen met autisme.
  • Yoga: Deze therapie toonde potentiële voordelen voor gedragsproblemen en imitatievaardigheden bij kinderen met autisme.
  • ACT en Nei Yang Gong: Beperkte studies suggereerden voordelen voor zelfcontrole en vermindering van angst en stress.
TherapieAantal StudiesEffecten
Mindfulness10Verbetering in gedrag en psychologische symptomen
Yoga4Verbetering in gedragsproblemen en imitatievaardigheden
Acceptance Commitment Therapy (ACT)1Verbetering in zelfcontrole
Nei Yang Gong1Vermindering van angst en stress

Toepassingen

Een voorbeeld van de toepassing van mindfulness bij kinderen met autisme is het trainen van ouders in mindful ouderschapstechnieken. Ouders leren hierbij hoe ze mindfulness kunnen toepassen in hun interacties met hun kinderen, wat kan leiden tot verbeterde gedragsuitkomsten bij de kinderen.

Yoga kan bijvoorbeeld worden geïntegreerd in schoolprogramma’s om de aandacht en het gedrag van kinderen met autisme te verbeteren.

Beperkingen

Veel studies hebben kleine steekproeven en een gebrek aan controlegroepen, wat de generaliseerbaarheid van de bevindingen beperkt. Bovendien variëren de gebruikte methoden en uitkomstmaten sterk tussen de studies, wat het moeilijk maakt om conclusies te trekken over de effectiviteit van specifieke therapieën.

Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op grotere, gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met gestandaardiseerde methoden en uitkomstmaten. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken hoe deze therapieën kunnen worden aangepast om beter aan te sluiten bij de behoeften van mensen met autisme.

Conclusie

Hoewel de huidige bewijzen beperkt zijn, suggereren de resultaten dat mind-body therapieën het proberen waard kunnen zijn, vooral in termen van gedrags- en psychologische verbeteringen. Verdere grootschalige en goed gecontroleerde studies zijn nodig om de effectiviteit en toepasbaarheid van deze therapieën beter te begrijpen.

Hourston S, Atchley R. Autism and Mind-Body Therapies: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2017 May;23(5):331-339. doi: 10.1089/acm.2016.0336. Epub 2017 Feb 22. PMID: 28437148; PMCID: PMC5446600.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.