Voorspellers van tic-ernst bij Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door ongewenste bewegingen en vocale uitingen, ook wel tics genoemd. Hoewel tics meestal hun hoogtepunt bereiken in de late kindertijd en afnemen tijdens de adolescentie, kunnen ze bij sommige mensen met het syndroom van Tourette aanhouden tot in de volwassenheid. Dit artikel presenteert de resultaten van een onderzoek naar de voorspellers van tic-ernst en belemmering op lange termijn bij volwassenen met het syndroom van Tourette.

Dit onderzoek richtte zich op het voorspellen van de ernst van tics en de belemmering die mensen met het syndroom van Tourette ervaren op volwassen leeftijd. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen en mensen met ernstigere tics in hun kindertijd een grotere kans hebben om ernstige tics te hebben wanneer ze volwassen zijn.

Het functioneren van het gezin, de ernst van de drang om tics uit te voeren en de ernst van de tics zelf blijken belangrijke factoren te zijn die deze uitkomsten beïnvloeden. Dit betekent dat vroege interventies gericht op het verbeteren van het functioneren van het gezin, het verminderen van de drang om tics uit te voeren en het verminderen van de ernst van de tics kunnen helpen om de gevolgen op lange termijn te verbeteren.

De bevindingen benadrukken ook dat meisjes mogelijk een grotere uitdaging hebben bij het verminderen van de ernst van tics en de belemmering die ze veroorzaken. Aan de andere kant kunnen jongeren met externaliserende symptomen, zoals gedragsproblemen, juist meer profiteren van behandelingen die gericht zijn op het verminderen van tics.

Conclusie

Het begrijpen van deze voorspellers van tic-ernst en belemmering kan clinici helpen om gepersonaliseerde behandelplannen te ontwikkelen voor individuen met het syndroom van Tourette. Vroege interventie en gerichte behandelingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de langetermijnresultaten en het verminderen van de negatieve impact van tics op het dagelijks leven van mensen met het syndroom van Tourette.

Meer onderzoek nodig

Het is belangrijk op te merken dat dit onderzoek zijn beperkingen heeft, zoals het relatief kleine aantal deelnemers en het feit dat het gebaseerd is op zelfrapportage en beoordelingen van ouders. Verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en een dieper inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op de ernst en belemmering van tics bij volwassenen met het syndroom van Tourette.

Desondanks biedt dit onderzoek hoop en richting voor degenen die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met het syndroom van Tourette. Door vroege interventie en gerichte behandelingen kunnen we de impact van tics op lange termijn verminderen en een betere kwaliteit van leven bevorderen voor mensen met deze aandoening.

Ricketts EJ, Woods DW, Espil FM, McGuire JF, Stiede JT, Schild J, Yadegar M, Bennett SM, Specht MW, Chang S, Scahill L, Wilhelm S, Peterson AL, Walkup JT, Piacentini J. Childhood Predictors of Long-Term Tic Severity and Tic Impairment in Tourette’s Disorder. Behav Ther. 2022 Nov;53(6):1250-1264. doi: 10.1016/j.beth.2022.07.002. Epub 2022 Jul 16. PMID: 36229120; PMCID: PMC9872160.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.