Autisme gaat vaak samen met bijziendheid of een lui oog

Kinderen met autisme hebben vaak visuele problemen. Een aanzienlijk aantal van hen heeft een refractieprobleem, zoals bijziendheid of verziendheid, wat kan leiden tot onscherp zicht. Daarnaast komt scheelzien regelmatig voor, waarbij de ogen niet goed op elkaar zijn gericht. Amblyopie, ook wel bekend als een lui oog, is ook een veelvoorkomende visuele aandoening bij kinderen met ASS. Het is opmerkelijk dat autisme veel vaker voorkomt bij kinderen die al vanaf de geboorte blind zijn. Deze visuele problemen kunnen zowel oorzakelijk als bijkomend zijn bij ASS en verdienen nader onderzoek.

MRI-onderzoek en oogvolggedrag

Onderzoek met behulp van MRI-scans heeft aangetoond dat kinderen met ASS afwijkingen hebben in de structuur en functie van de hersenen. Deze afwijkingen kunnen van invloed zijn op de verwerking van visuele informatie. Bovendien is vastgesteld dat kinderen met ASS afwijkend oogvolggedrag vertonen, wat betekent dat hun ogen niet goed de bewegingen van objecten kunnen volgen. Deze bevindingen suggereren dat er een verstoring is in het visuele systeem bij ASS, wat de visuele problemen zou kunnen verklaren.

Refractiechirurgie en ASS

Voor kinderen met ASS die kampen met visuele refractieproblemen, kan refractiechirurgie een mogelijke behandelingsoptie zijn. Refractiechirurgie omvat procedures zoals het plaatsen van lenzen of het uitvoeren van laserbehandelingen om de brekingsfouten van het oog te corrigeren. Het is echter belangrijk op te merken dat het effect van refractiechirurgie op het gedrag en de symptomen van ASS nog niet volledig is begrepen. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of en hoe verbeteringen in het gezichtsvermogen door refractiechirurgie van invloed kunnen zijn op de kenmerken van ASS.

Conclusie

Autismespectrumstoornis gaat vaak gepaard met visuele problemen, zoals refractieproblemen, scheelzien en amblyopie. Hoewel het precieze verband tussen ASS en visuele problemen nog niet volledig is opgehelderd, suggereren onderzoeken structurele en functionele afwijkingen in de hersenen van kinderen met ASS en afwijkend oogvolggedrag. Het verbeteren van het gezichtsvermogen, bijvoorbeeld door middel van refractiechirurgie, kan mogelijk invloed hebben op het gedrag en de symptomen van ASS. Verder onderzoek is echter nodig om dit verband en de mogelijke behandelingsopties beter te begrijpen. Het begrijpen en behandelen van visuele problemen bij kinderen met ASS kan een belangrijke bijdrage leveren aan hun algehele welzijn en functioneren.

Reynolds M, Culican SM. Visual Autism. Children (Basel). 2023 Mar 23;10(4):606. doi: 10.3390/children10040606. PMID: 37189855; PMCID: PMC10136985.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.