Pupillometrie: Het meten van de ogen voor inzicht in autisme


Een recente studie heeft een veelbelovende techniek onderzocht genaamd pupillometrie, die de grootte en reacties van de pupil meet. Deze techniek kan mogelijk helpen bij het begrijpen van de werking van het autonome zenuwstelsel bij mensen met autisme.

Pupillometrie is een eenvoudige en niet-invasieve methode die de pupilgrootte en reacties registreert. De pupil is het zwarte gedeelte in het midden van het oog en het regelt de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt. Door de pupil te meten, kunnen onderzoekers informatie verzamelen over de werking van het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onbewuste processen in het lichaam, zoals de hartslag, ademhaling en de reactie op stress.

Deze studie heeft gekeken naar de verschillen in pupillenreacties tussen mensen met en zonder ASS. Uit een meta-analyse bleek dat er een significant verschil was in de pupilreacties tussen de groep mensen met ASS en de groep zonder ASS. Mensen met ASS vertoonden een langere latentie van de pupilrespons, wat betekent dat hun pupillen langzamer reageerden op stimuli. Dit verschil was aanzienlijk en wijst mogelijk op verstoringen in het autonome zenuwstelsel bij mensen met ASS.

Hoewel de resultaten van de studie veelbelovend zijn, blijft de exacte betekenis van deze verschillen onbekend. Er zijn verschillende verklaringen voorgesteld, maar er is nog geen definitief antwoord gevonden. Veel onderzoekers geloven echter dat het autonome zenuwstelsel, en meer specifiek het locus coeruleus-noradrenalinesysteem, betrokken kan zijn bij deze afwijkende pupillenreacties.

Het onderzoek naar pupillometrie biedt een nieuw perspectief op het begrijpen van autisme en het functioneren van het zenuwstelsel. Het kan mogelijk leiden tot nieuwe diagnostische instrumenten voor mensen met ASS.

Het is belangrijk op te merken dat deze studie beperkingen heeft en dat verder onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.

de Vries L, Fouquaet I, Boets B, Naulaers G, Steyaert J. Autism spectrum disorder and pupillometry: A systematic review and meta-analysis. Neurosci Biobehav Rev. 2021 Jan;120:479-508. doi: 10.1016/j.neubiorev.2020.09.032. Epub 2020 Oct 22. PMID: 33172600.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.