Diagnose autisme op basis van een mri-scan?

De American Academy of Pediatrics en de American Academy of Neurology raden geen routinematige magnetische resonantie beeldvorming (MRI) van de hersenen aan bij de beoordeling van ASS.

De noodzaak van een hersen-MRI moet worden bepaald op basis van atypische kenmerken in de klinische geschiedenis en het onderzoek. Desondanks blijven veel artsen routinematig een hersen-MRI gebruiken in het beoordelingsproces.

In totaal werden 181 deelnemers geanalyseerd. Bij 7,2% (13/181) werd een afwijkende hersen-MRI vastgesteld. Een afwijkende hersen-MRI kwam vaker voor bij een afwijkend neurologisch onderzoek (OR 33,1, p = 0,001) of genetische/metabole afwijkingen (OR 20, p = 0,02). Daarentegen was er geen verhoogde kans op een afwijkende MRI bij kinderen met diverse andere indicaties zoals gedragsproblemen en ontwikkelingsachterstand.

Het stellen van de diagnose ASS is een complex proces dat zorgvuldige evaluatie en observatie vereist. Er zijn geen specifieke biologische markers of laboratoriumtests die de diagnose kunnen bevestigen. Daarom vertrouwen clinici vaak op gedragskenmerken en klinische beoordelingen bij het stellen van de diagnose. Hoewel sommige eerdere studies hebben gesuggereerd dat hersen-MRI nuttig kan zijn bij de beoordeling van ASS, tonen de bevindingen van deze studie aan dat een hersen-MRI slechts in een klein percentage van de gevallen afwijkingen detecteert bij kinderen met ASS.

Belangrijk is dat de studie aantoont dat afwijkende bevindingen op een hersen-MRI vaker voorkomen bij kinderen met een afwijkend neurologisch onderzoek en genetische of metabole aandoeningen. Dit benadrukt het belang van een grondige klinische evaluatie van kinderen met ASS voordat er een hersen-MRI wordt aangevraagd. Een hersen-MRI kan waardevol zijn bij het identificeren van onderliggende oorzaken van neurologische symptomen of het uitsluiten van andere mogelijke aandoeningen, maar het moet niet routinematig worden gebruikt bij kinderen met ASS zonder duidelijke klinische indicaties.

Het doel van het beoordelen van een kind met ASS is het optimaliseren van de behandeling en ondersteuning. Daarom moet bij het besluit om een hersen-MRI uit te voeren rekening worden gehouden met de mogelijke impact van de bevindingen op het verdere beheer van het kind. Het is belangrijk dat clinici en ouders samenwerken om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van de individuele behoeften en kenmerken van het kind.

Byrne D, Fisher A, Baker L, Twomey EL, Gorman KM. Yield of brain MRI in children with autism spectrum disorder. Eur J Pediatr. 2023 May 25. doi: 10.1007/s00431-023-05011-2. Epub ahead of print. PMID: 37227501.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.