Sterke punten van mensen met autisme op de werkplek: een kritisch overzicht

Mensen met autisme hebben vaak moeite om een baan te vinden, maar als ze eenmaal aan het werk zijn, kunnen ze verrassend succesvol zijn. Bovendien hebben ze vaak unieke vaardigheden die verband houden met hun specifieke gedrag en interesses, zoals aandacht voor detail en het vermogen om repetitieve taken goed uit te voeren. Deze vaardigheden kunnen hen helpen bij hun werk.

In een recente studie wilden onderzoekers bekijken of werknemers met autisme, zoals wij allen aannemen, beter presteren dan anderen, vooral op het gebied van repetitieve en beperkende gedragingen en interesses (RRBI). Ze deden dit door een kritisch overzicht te maken van bestaande studies over dit onderwerp.

De onderzoekers volgden strikte richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze alleen betrouwbare en relevante studies meenamen in hun overzicht. Ze doorzochten negen verschillende databases en vonden uiteindelijk zes artikelen die voldeden aan hun criteria.

Wat kwam er uit het onderzoek naar voren?

Ten eerste ontdekten de onderzoekers dat werknemers met autisme vaak zeer gedetailleerd en nauwkeurig werken. Ze hebben oog voor kleine details die anderen misschien over het hoofd zien. Daarnaast hebben ze vaak geen moeite met repetitieve taken, ze kunnen deze juist goed en efficiënt uitvoeren.

Een ander interessant punt was dat mensen met autisme vaak zeer specifieke interesses hebben. Hoewel dit soms als een beperking wordt gezien, kan het op de werkplek ook voordelen hebben. Bijvoorbeeld, als iemand met autisme zich volledig kan richten op een bepaald onderwerp dat relevant is voor zijn werk, kan hij of zij zeer deskundig en goed geïnformeerd zijn op dat gebied.

Beter presteren?

Maar ondanks deze positieve bevindingen, konden de onderzoekers geen sterk bewijs vinden dat mensen met autisme op de werkplek beter presteren dan anderen. Dit kan komen door de beperkte hoeveelheid onderzoek op dit gebied en de verschillen tussen de studies die zijn uitgevoerd.

Wat betekent dit allemaal?

Ten eerste benadrukt deze review de behoefte aan meer onderzoek naar de prestaties van werknemers met autisme. We moeten voorzichtig zijn met het generaliseren van stereotypen, omdat niet alle mensen met autisme dezelfde sterke punten hebben. Het is belangrijk om individuele verschillen te erkennen en te ondersteunen, zodat mensen met autisme hun potentieel op de werkplek kunnen benutten.

Kortom, mensen met autisme hebben vaak unieke vaardigheden die hen kunnen helpen op de werkplek. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, is het belangrijk om deze sterke punten te erkennen en te waarderen, en individuele ondersteuning te bieden waar dat nodig is. Op die manier kunnen we een inclusieve werkomgeving creëren waar iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te laten zien.

Bury SM, Hedley D, Uljarević M, Gal E. The autism advantage at work: A critical and systematic review of current evidence. Res Dev Disabil. 2020 Oct;105:103750. doi: 10.1016/j.ridd.2020.103750. Epub 2020 Aug 15. PMID: 32810716.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.