Succes op de arbeidsmarkt voor mensen met autisme: uitdagingen en kansen

Mensen met autisme hebben minder kans op werk dan de gemiddelde bevolking. Zelfs als ze een opleiding hebben gevolgd in bijvoorbeeld acteren, loodgieterswerk, wetenschap of maatschappelijk werk, is de kans klein dat ze een goede baan vinden in hun vakgebied. Er is weinig bekend over de ervaringen van autistische mensen op geschoold werk en wat succes op de arbeidsmarkt voor hen betekent.

Om meer inzicht te krijgen, hebben zijn 45 autistische mensen geïnterviewd die een geschoolde training hebben gevolgd in verschillende vakgebieden. Ook spraken de onderzoekers met 11 werkbegeleiders en 8 experts op het gebied van autisme. Ze vroegen hen naar hun ervaringen, wat hen heeft geholpen succesvol te zijn op het werk en wat succes op het werk voor hen betekent.

De deelnemers spraken over verschillende aspecten. Ze benadrukten het belang van openheid over hun autisme, het nemen van ongebruikelijke paden om carrières op te bouwen, en de uitdagingen bij het vinden van ondersteuning. Velen meldden geestelijke gezondheidsproblemen, zoals trauma en burn-out, als gevolg van hun ervaringen op het werk. Ze spraken ook over de voordelen die autisme met zich mee kan brengen op de werkvloer, maar ook over de complexe vormen van discriminatie waarmee ze te maken hebben.

Volgens de deelnemers betekent succes op het werk onder andere kansen voor persoonlijke groei, een goede balans tussen werk en privéleven, financiële onafhankelijkheid, gevoel van verbondenheid, waardering en acceptatie, en betekenisvol werk. Enkele factoren die hen hebben geholpen succesvol te zijn, zijn flexibele werkomgevingen, ondersteunende en respectvolle leidinggevenden en directe communicatie.

Op basis van de bevindingen suggereert het onderzoeksteam dat een individuele en alomvattende aanpak van werkgelegenheid voor mensen met autisme nuttig kan zijn. Deze aanpak zou rekening moeten houden met zowel de werkgevers als de werknemers, en ook de geestelijke gezondheid van de werknemers moeten waarborgen. Ze raden ook aan om meer onderzoek te doen naar het bespreekbaar maken van handicaps op het werk en het verminderen van het stigma dat ermee gepaard gaat.

Raymaker DM, Sharer M, Maslak J, Powers LE, McDonald KE, Kapp SK, Moura I, Wallington AF, Nicolaidis C. “[I] don’t wanna just be like a cog in the machine”: Narratives of autism and skilled employment. Autism. 2023 Jan;27(1):65-75. doi: 10.1177/13623613221080813. Epub 2022 Apr 1. PMID: 35362339; PMCID: PMC9525447.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.