Tien autistische gewoontes om te onhouden

Autisme wordt vaak begrepen als een verzameling van ‘afwijkingen’ in sociale interacties. Maar wat als we de lens van neurodiversiteit aannemen en erkennen dat verschillende hersenpatronen simpelweg verschillende manieren van communiceren betekenen? Hier zijn 10 belangrijke communicatiegewoonten die vaak voorkomen bij mensen met autisme.

1. Diepe duiken in één onderwerp
Intense interesses zijn kenmerkend voor autisme. Mensen met autisme gebruiken deze interesses vaak als een manier om verbinding te maken. Een gesprek kan snel veranderen in een discussie over een geliefd onderwerp, of het nu gaat over honden, Star Trek of hypnose.

2. Wegkijken tijdens gesprekken
Mensen met autisme hebben vaak een sterke focus op details, terwijl neurotypische mensen informatie filteren. Het kan moeilijk zijn om oogcontact te maken of het kan zelfs ongemakkelijk aanvoelen. Maar het gebrek aan oogcontact betekent niet dat er niet wordt geluisterd.

3. Stemvolume reflecteert energie of monotoon
Mensen met autisme kunnen variëren in stemvolume zonder zich daarvan bewust te zijn, als een reflectie van hun energieniveau. Anderen spreken juist in een monotone stem.

4. Eerlijkheid Is essentieel
Regel- en letterlijk denken zijn vaak verbonden met autisme. Eerlijkheid is een centrale waarde. Mensen met autisme zullen vaak de waarheid vertellen, terwijl anderen misschien een leugentje om bestwil gebruiken om iemands gevoelens te sparen.

5. Verduidelijkende vragen stellen
Wat voor neurotypische mensen vanzelfsprekend lijkt, is dat niet altijd voor mensen met autisme, en vice versa. Precisie en nauwkeurigheid worden gewaardeerd, dus er kunnen veel verduidelijkende vragen worden gesteld.

6. Omgaan met overprikkeling
Sensitieve overprikkeling is een realiteit. Het dragen van koptelefoons betekent niet altijd dat er niet gepraat kan worden. Overprikkeling kan leiden tot een terugtrekking als zelfbehoud. Dit is geen onwil, maar een behoefte aan hersteltijd.

7. Alternatieve uitingen van genegenheid
Mensen met autisme kunnen unieke manieren gebruiken om verbinding te zoeken, zoals het delen van een foto, een klein geschenk of een geschreven notitie. Dit kan directer aanvoelen dan verbale uitingen.

8. Letterlijk taalgebruik
Sarcasme kan worden gemist en humor kan verkeerd begrepen worden. Het is geen gebrek aan respect, maar eerder een verschil in interpretatie.

9. Gelijke behandeling
Hierarchieën worden niet altijd op dezelfde manier herkend. Mensen met autisme kunnen allemaal op dezelfde manier behandeld worden, ongeacht status of achtergrond.

10. Directe conflicthantering
Een sterke focus kan het moeilijk maken om conflicten te negeren. Mensen met autisme kunnen vasthouden aan het oplossen van een conflict, zelfs wanneer anderen dit willen vermijden. Openheid over het al dan niet bespreekbaar zijn van een conflict is belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.