autisme

De relatie tussen autisme en microtransacties in videogames

In de wereld van videogames zijn microtransacties een bekend fenomeen. Voor veel spelers vormen ze een extra dimensie in hun spelervaring, maar er is ook veel controverse over. Dit artikel bespreekt de bevindingen van recent onderzoek naar de relatie tussen autistische kenmerken en uitgaven aan microtransacties in videogames.

Microtransacties

Microtransacties zijn kleine, optionele aankopen binnen een videospel waarmee spelers extra inhoud of voordelen kunnen verkrijgen. Een specifieke vorm van microtransactie is de ‘loot box’, een digitale doos met willekeurige beloningen die gekocht kan worden met echt geld of virtuele valuta. Loot boxes worden vaak vergeleken met gokken vanwege de onvoorspelbare aard van de beloningen.

De economische impact van microtransacties is enorm. In 2022 speelden wereldwijd naar schatting 2,46 miljard mensen videogames, wat bijdroeg aan een mondiale markt van 347 miljard USD. Spellen zoals Fortnite genereren miljarden aan inkomsten via microtransacties. Hoewel deze transacties de game-industrie financieel hebben verrijkt, hebben ze ook geleid tot zorgen over hun potentieel uitbuitende karakter.

Het onderzoek

Microtransacties, en in het bijzonder loot boxes, hebben veel kritiek gekregen omdat ze financieel uitbuitend kunnen zijn. Sommige onderzoekers beweren dat deze systemen zijn ontworpen om spelers te verleiden tot meer uitgeven, wat problematisch kan zijn voor kwetsbare groepen zoals mensen met autisme. Dit onderzoek richt zich op de vraag of er een verband is tussen autistische kenmerken en uitgaven aan microtransacties, en hoe dit verband zich verhoudt tot problematisch gamegedrag en gokproblemen.

Het onderzoek betrof een steekproef van 1178 volwassenen uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De deelnemers vulden een enquête in waarin hun uitgaven aan in-game aankopen, autistische kenmerken, problematisch gamegedrag, gokproblemen en risicovol gebruik van loot boxes werden gemeten.

De gebruikte meetinstrumenten waren onder andere de Internet Gaming Disorder Checklist (IGD), de Problematic Gambling Severity Index (PGSI), de Risky Loot Box Index en de Ritvo Autism and Asperger Diagnostic Scale (RAADS-14). De gegevens werden geanalyseerd met behulp van zowel frequentistische als Bayesiaanse statistieken om robuuste conclusies te kunnen trekken.

Resultaten

Uit de analyses bleek een positief verband tussen autistische kenmerken en problematisch gamegedrag en gokproblemen. Echter, er werd een klein negatief verband gevonden tussen autistische kenmerken en uitgaven aan loot boxes wanneer rekening werd gehouden met gokproblemen, problematisch gamegedrag en risicovol loot box-gebruik. Dit suggereert dat hoewel gamers met autistische kenmerken vatbaar kunnen zijn voor problematisch gamen en gokken, dit niet noodzakelijkerwijs leidt tot hogere uitgaven aan microtransacties.

De bevindingen wijzen erop dat gamers met autistische kenmerken meer geneigd zijn tot problematisch gamen en gokken, maar dit vertaalt zich niet direct in hogere uitgaven aan loot boxes. Een mogelijke verklaring is dat autistische individuen minder gevoelig zijn voor de verleidingen van loot boxes, mogelijk door een meer deliberatieve denkwijze. Daarnaast kunnen ze loot boxes als oneerlijk ervaren, wat hun aversie kan versterken.

Een deliberatieve denkwijze, ook wel bekend als “system 2-denken,” verwijst naar een manier van denken die gekenmerkt wordt door bewuste, weloverwogen en langzame beslissingen. Dit type denken contrasteert met intuïtief, snel en automatisch denken, dat vaak “system 1-denken” wordt genoemd. Hier zijn enkele kenmerken van deliberatief denken:

 • Grondigheid: Deliberatief denken houdt in dat je de tijd neemt om alle beschikbare informatie te analyseren voordat je een beslissing neemt.
 • Bewustzijn: Dit type denken is bewust en vereist actieve inspanning, in tegenstelling tot het automatische karakter van intuïtief denken.
 • Logica en Redenering: Beslissingen worden genomen op basis van logische redenering en rationele overwegingen.
 • Probleemoplossend: Het is nuttig bij complexe problemen die niet snel of eenvoudig opgelost kunnen worden.
 • Langzaam: Omdat het nadenken, analyseren en overwegen van opties vereist, verloopt deliberatief denken trager dan intuïtief denken.

  Een voorbeeld van deliberatief denken is wanneer iemand overweegt een grote aankoop te doen, zoals een huis of een auto. In plaats van impulsief te kopen, zou een persoon die deliberatief denkt verschillende factoren overwegen zoals prijs, kwaliteit, lange termijn voordelen, en alternatieven.

  Deze resultaten sluiten aan bij eerdere studies die een verband vinden tussen neurodivergentie en problematisch gamegedrag. Het is echter opvallend dat de verwachte hogere uitgaven aan microtransacties bij autistische gamers niet werd waargenomen. Dit kan te maken hebben met cognitieve eigenschappen zoals verhoogde rechtvaardigheidsgevoeligheid en cognitieve rigiditeit.

  Conclusie en aanbevelingen

  Samenvattend toont dit onderzoek aan dat autistische kenmerken geassocieerd zijn met problematisch gamegedrag en gokproblemen, maar niet met verhoogde uitgaven aan loot boxes. Dit suggereert dat interventies gericht op het verminderen van problematisch gamegedrag en gokken bij autistische individuen belangrijk zijn, zonder een specifieke focus op microtransacties.

  Voor beleidsmakers is het cruciaal om rekening te houden met de kwetsbaarheid van bepaalde groepen gamers bij het reguleren van microtransacties. Verder onderzoek is nodig om de complexiteit van deze relaties beter te begrijpen en gerichte interventies te ontwikkelen.

  Praktische tips voor neurodivergente gamers

  1. Stel een budget in: Bepaal vooraf hoeveel geld je bereid bent uit te geven aan microtransacties en houd je hieraan.
  2. Wees bewust van triggers: Herken situaties of emoties die je aanzetten tot impulsief kopen en probeer deze te vermijden.
  3. Zoek steun: Praat met vrienden of familie over je gamegedrag en vraag om hulp als je merkt dat je moeilijk kunt stoppen.
  4. Gebruik alternatieven: Zoek naar games zonder microtransacties of met een eerlijke beloningsstructuur.

  Charnock T, Drummond A, Hall LC, Sauer JD. The associations between autistic characteristics and microtransaction spending. Sci Rep. 2024 Jun 18;14(1):14068. doi: 10.1038/s41598-024-64812-z. PMID: 38890438; PMCID: PMC11189550.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.