Leo Kanner, leven en werk

Leo Kanner (1894-1981) was een Oostenrijks-Amerikaanse kinderpsychiater en een van de grondleggers van de moderne kinderpsychiatrie. Hij is vooral bekend vanwege zijn beschrijving van autisme en zijn baanbrekende werk op het gebied van kinderpsychiatrie.

Autistic Disturbances of Affective Contact

Kanner werd geboren in Oostenrijk en studeerde medicijnen aan de Universiteit van Berlijn. In 1924 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en begon te werken als kinderarts. In 1930 werd hij benoemd tot directeur van de kinderafdeling van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore, Maryland.

In 1943 publiceerde Kanner een baanbrekend artikel, “Autistic Disturbances of Affective Contact”. Hierin beschreef hij elf kinderen die hij had behandeld en die allen symptomen vertoonden van wat later autisme zou worden genoemd. Dit was de eerste keer dat autisme als een aparte aandoening werd beschreven.

Johns Hopkins Hospital

Kanner bleef werken aan het Johns Hopkins Hospital tot zijn pensioen in 1959. Hij ontwikkelde een diepgaande interesse in de ontwikkeling van kinderen en publiceerde verschillende boeken over kinderpsychiatrie. Hij benadrukte de belangrijke rol van vroege ervaringen in de ontwikkeling van kinderen en de noodzaak van een gedetailleerde observatie van het gedrag van kinderen.

Kanner ontving talrijke onderscheidingen en prijzen voor zijn werk, waaronder de National Medal of Science in 1964. Zijn werk heeft bijgedragen aan een beter begrip van autisme en heeft geleid tot verbeterde diagnose en behandeling van de aandoening. Daarnaast is hij een belangrijke figuur in de geschiedenis van de kinderpsychiatrie en heeft hij een blijvende invloed gehad op het begrip van de ontwikkeling van kinderen en de behandeling van psychische aandoeningen bij kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.