Krijg je autisme van de BMR-vaccinatie?

Nee.

Artsentitel kwijt

In 1998 publiceerde de Britse onderzoeker Andrew Wakefield in het medisch tijdschrift The Lancet een studie waarin hij beweerde dat er een mogelijk verband was tussen de BMR-vaccinatie en autisme bij kinderen. Hij baseerde deze conclusie op onderzoek onder twaalf jongens. Sommige van deze jongens zouden volgens hun ouders gedragsproblemen hebben ontwikkeld na de vaccinaties.

Deze studie werd echter al snel bekritiseerd vanwege methodologische fouten en mogelijke belangenconflicten van Wakefield. Het artikel werd teruggetrokken wegens fraude en Wakefield verloor zijn artsentitel.

Geen enkel bewijs gevonden

Sindsdien hebben grootschalige onderzoeken, waaronder onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), herhaaldelijk aangetoond dat er geen verband bestaat tussen de BMR-vaccinatie en autisme. Dit is ook bevestigd door andere gerenommeerde wetenschappelijke organisaties, zoals het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en het European Medicines Agency (EMA).

Het idee dat er een relatie bestaat tussen vaccinatie en autisme wordt daarom beschouwd als een mythe.

Toch blijft dit gerucht hardnekkig rondzingen op sociale media en in sommige alternatieve media.

Het is belangrijk om te benadrukken dat vaccinatie een veilige en effectieve manier is om kinderen te beschermen tegen ernstige ziekten zoals bof, mazelen en rodehond.

Stichting Autsider