Dyscalculie: Meer dan alleen rekenproblemen

Dyscalculie: een woord dat voor velen wellicht nieuw is, maar voor duizenden kinderen, adolescenten en volwassenen een dagelijkse strijd vertegenwoordigt. Deze onderschatte aandoening, die gekenmerkt wordt door ernstige rekenproblemen, heeft diepgaande gevolgen voor zowel het individu als de samenleving. Recente bevindingen onthullen een schrijnend verband tussen dyscalculie en psychosociale en economische risico’s.

Ruim 3 tot 7 procent van de kinderen, adolescenten en volwassenen lijdt aan dyscalculie, een aandoening die veel verder gaat dan eenvoudige rekenproblemen. In Duitsland alleen al zijn dit tussen de 84.000 en 195.750 basisschoolleerlingen. Deze cijfers laten zien dat dyscalculie een serieuze impact heeft die vaak onderschat wordt. De gevolgen van beperkte rekenvaardigheden zijn niet te onderschatten; ze leggen een zware last op zowel het individu als de maatschappij.

Stel je voor dat elke keer dat je een eenvoudige rekensom probeert op te lossen, je hoofd vol mist lijkt te zitten. Het lijkt alsof de cijfers dansen en ongrijpbaar zijn, en je hebt het gevoel dat je de grip op de wereld om je heen begint te verliezen. Dit is een realiteit voor mensen met dyscalculie, een neurologische aandoening die vaak wordt omschreven als “rekenblindheid.”

Recente bevindingen uit grootschalige onderzoeken in Engeland werpen een nieuw licht op de gevolgen van dyscalculie. Personen met ernstige rekenproblemen hebben een verhoogd risico op vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid. Ze hebben zelfs twee keer zoveel kans om depressieve symptomen te ontwikkelen in vergelijking met mensen zonder dyscalculie. Deze impact heeft ook financiële implicaties, met geschatte kosten van £2,4 miljard per jaar in Groot-Brittannië.

Dyscalculie gaat verder dan moeite met eenvoudige rekenmethoden en het onthouden van tafels. Het heeft diepgaande effecten op de verwerking van getallen en hoeveelheden. Dit leidt vaak tot angst voor falen en een verminderd zelfbeeld, wat op zijn beurt kan leiden tot verschillende mentale symptomen en stoornissen. Dyscalculie gaat vaak hand in hand met andere leerproblemen zoals dyslexie en ADHD. Het ontbreken van passende aandacht en zorg resulteert vaak in schooluitval.

Gelukkig groeit de interesse in dyscalculie, zowel onder experts als het bredere publiek. Desondanks is de kennis die in de afgelopen decennia is vergaard nog niet systematisch geïntegreerd in medische, psychologische en educatieve praktijken. Er zijn verschillende methoden, criteria en tests voor de diagnose van dyscalculie. Ondertussen zijn de effectiviteit van therapie- en leermethoden vaak niet goed onderzocht.

Om deze uitdagingen aan te gaan, hebben twintig organisaties, geleid door de Duitse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Psychosomatiek en Psychotherapie, ’s werelds eerste op bewijs en consensus gebaseerde S3-richtlijn voor de diagnose en behandeling van dyscalculie gecreëerd. Deze richtlijn heeft tot doel een uniforme en valide diagnostische evaluatie en effectieve behandeling van dyscalculia te bieden.

In het licht van deze ontwikkelingen is het duidelijk dat dyscalculie meer is dan alleen rekenproblemen. Het heeft diepgaande gevolgen voor degenen die ermee worstelen en voor de maatschappij als geheel. Terwijl de aandacht voor deze aandoening groeit, is er behoefte aan zowel wetenschappelijk onderzoek als beleidsveranderingen om ervoor te zorgen dat degenen die met dyscalculia leven, de ondersteuning krijgen die ze verdienen. De weg vooruit vraagt om meer inzicht, meer bewustwording en betere toegang tot effectieve interventies voor deze complexe aandoening.

Dyscalculie is een complexe aandoening die de manier waarop de hersenen getallen en wiskundige concepten verwerken beïnvloedt. Hoewel mensen met dyscalculie vaak normale tot bovengemiddelde intelligentie hebben, kunnen ze ernstige moeite hebben met basisrekenkundige bewerkingen, het onthouden van tafels en het begrijpen van wiskundige concepten.

In de moderne samenleving, die zich steeds meer bewust wordt van neurodiversiteit, is het van vitaal belang dat we ons richten op inclusie en gelijke kansen voor mensen met verschillende cognitieve profielen. Dyscalculie is slechts een voorbeeld van hoe individuen met unieke denkstijlen en uitdagingen kunnen bijdragen aan de diversiteit en veerkracht van onze wereld. Laten we samenwerken om een samenleving te creëren waarin iedereen de kans krijgt om hun beste zelf te zijn, ongeacht hun relatie met getallen.

Haberstroh S, Schulte-Körne G. The Diagnosis and Treatment of Dyscalculia. Dtsch Arztebl Int. 2019 Feb 15;116(7):107-114. doi: 10.3238/arztebl.2019.0107. PMID: 30905334; PMCID: PMC6440373.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *