Tourette: “Stop daar nou eens mee!”

Stop met het focussen op tics: dat is de belangrijkste boodschap van de nieuwe campagne ‘Een tikkeltje anders is heel normaal’. Deze campagne, gestart door Stichting Gilles de la Tourette, wil bewustwording creëren over het syndroom van Gilles de la Tourette en de impact die het heeft op het leven van kinderen. “Stop daar nou eens mee”, is namelijk het ergste wat je tegen iemand met Tourette kunt zeggen, volgens Hedy Uijting van de stichting. Voor kinderen betekent dat namelijk dat ze niet meer toekomen aan leren en alleen nog bezig zijn met het onderdrukken van hun tics.

Een tikkeltje anders is heel normaal

In vier korte voorlichtingsfilms vertellen componist Erik Schurman (52 jaar) en scholier Jelle Roos (10 jaar) hun verhaal over leven met Tourette. Erik kwam er pas op zijn 46e achter dat hij Tourette had, omdat hij dacht dat Gilles de la Tourette alleen schelden was, terwijl dat juist de minst voorkomende tic is. Hij voelde zich onzeker en buitengesloten, omdat mensen anders naar hem gingen kijken als hij zijn tics had. Jelle heeft ook tics, zoals achterom kijken op de fiets en geluiden maken, maar schelden doet hij niet.

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neuro-psychiatrische aandoening en komt naar schatting bij één op de honderd mensen voor. Mensen met Tourette maken plotselinge bewegingen en geluiden waar ze weinig controle over hebben, maar ontspanning doet de tics verminderen. Van 15 mei tot 15 juni is het Europese Tourette Awareness maand.

Het is belangrijk om te stoppen met het focussen op tics en het syndroom van Gilles de la Tourette te normaliseren. Negeer de tics en vestig niet al je aandacht erop, zegt Jelle zelf. Dit is ook belangrijk voor leraren en PABO-studenten om te weten, zodat kinderen met Tourette niet worden gestigmatiseerd en hun ontwikkeling en zelfbeeld niet worden geschaad. Met de campagne ‘Een tikkeltje anders is heel normaal’ hoopt de stichting Gilles de la Tourette hieraan bij te dragen.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4587201/informatiecampagne-over-gilles-de-la-tourette-schelden-is-de-minst-voorkomende-tic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.