Spraaktherapie voor vocale blokkeringstics bij kinderen met Tourette

Het syndroom van Tourette is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door ten minste twee motorische tics en één vocale tic, die langer dan een jaar aanhouden. Soms kunnen tics zich manifesteren als blokkerende tics tijdens het spreken, waarbij ze voorkomen dat iemand begint te praten of hun spraakstroom onderbreken.

Vocale blokkerende tics (VBT’s) lijken op stotteren en het kan moeilijk zijn om ze van elkaar te onderscheiden. Een eerdere rapportage beschreef twee patiënten met ernstige VBT’s die geen baat hadden bij spraaktherapie gebaseerd op stottertherapie, maar wel effectief behandeld werden met op cannabis gebaseerde medicijnen. Hier presenteren we de gevallen van twee patiënten, jongens van zeven en negen jaar oud, die baat hadden bij spraaktherapie waarbij stottertherapie-technieken werden toegepast. Gedetailleerde beschrijvingen van de interventies zijn opgenomen. Verder onderzoek is nodig om de effectiviteit van spraaktherapie bij de behandeling van VBT’s te testen in een grotere groep kinderen met het syndroom van Tourette.

Het syndroom van Tourette kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van kinderen die eraan lijden. De ongewilde tics kunnen sociale situaties moeilijk maken en de communicatie bemoeilijken. Sommige tics, zoals vocale blokkeringstics, kunnen bijzonder frustrerend zijn omdat ze het vermogen om vloeiend te spreken beïnvloeden.

In deze nieuwe studie zijn twee jongens met het syndroom van Tourette en vocale blokkeringstics onderzocht. Beide jongens kregen spraaktherapie waarbij technieken werden gebruikt die normaal gesproken worden toegepast bij de behandeling van stotteren. Opvallend genoeg boekten beide patiënten aanzienlijke vooruitgang na de therapie.

De spraaktherapie richtte zich op het verminderen van de vocale blokkeringstics en het herstellen van een vloeiende spraak. Therapeuten werkten samen met de jongens om ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en andere strategieën toe te passen om de controle over de tics te verbeteren. Bovendien leerden de jongens technieken om eventuele blokkades in de spraak te overwinnen en vloeiender te kunnen praten.

De resultaten van deze studie zijn bemoedigend, omdat ze aantonen dat spraaktherapie met stottertherapie-technieken effectief kan zijn bij het verminderen van vocale blokkeringstics bij kinderen met het syndroom van Tourette. Het biedt hoop voor patiënten die mogelijk geen baat hebben bij andere behandelingen.

Hoewel deze studie veelbelovende resultaten heeft opgeleverd, is verder onderzoek nodig om de effectiviteit van spraaktherapie bij de behandeling van vocale blokkeringstics in een grotere groep kinderen met het syndroom van Tourette te bevestigen. Het is belangrijk om te begrijpen welke specifieke therapiecomponenten het meest effectief zijn en welke patiënten het meest baat hebben bij deze benadering.

Samenvattend kan spraaktherapie gebaseerd op stottertherapie-technieken een waardevolle behandelingsmethode zijn voor kinderen met het syndroom van Tourette die lijden aan vocale blokkeringstics. Het biedt een niet-medicamenteuze benadering die kan helpen bij het verminderen van de impact van tics op de spraak en de kwaliteit van leven van deze kinderen verbeteren. Het is een veelbelovende ontwikkeling in de behandeling van het syndroom van Tourette, maar er is nog meer onderzoek nodig om de effectiviteit op lange termijn te bevestigen en de optimale therapeutische benaderingen te bepalen.

Peltokorpi S, Laiho A, Carlson V, Raaska H. Effectiveness of speech therapy in treating vocal blocking tics in children with Tourette syndrome: Two case reports. Clin Child Psychol Psychiatry. 2023 May 24:13591045231177433. doi: 10.1177/13591045231177433. Epub ahead of print. PMID: 37225162.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.