Onderzoek naar dyslexie onthult verschillen in de activiteit en functionele connectiviteit van het motorische systeem. Deze bevindingen, die geen direct verband houden met leesvaardigheid, suggereren dat dyslexie meer omvat dan alleen problemen met lezen. Het motorische systeem speelt mogelijk een rol bij de stoornis, maar het is niet de hoofdoorzaak.
Het motorische systeem is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor beweging. Een recent onderzoek heeft gekeken naar de activiteit en functionele connectiviteit van het motorische systeem bij mensen met dyslexie. Deelnemers aan het onderzoek voerden een vingerbewegingstaak uit, waarbij ze met hun vingers op een bepaald tempo tikten.
Uit de resultaten bleek dat beide groepen, zowel de groep met dyslexie als de controlegroep, vergelijkbare patronen van activiteit vertoonden tijdens de vingerbewegingstaak. Er waren echter enkele verschillen tussen de groepen. De groep met dyslexie vertoonde minder activiteit in een specifiek deel van de hersenen, namelijk de rechter anterieure cerebellum (een gebied aan de achterkant van de hersenen). Dit kan wijzen op een verschil in de functie van dit deel van de hersenen bij mensen met dyslexie.
Daarnaast werd ook gekeken naar functionele connectiviteit, wat verwijst naar de mate van samenwerking tussen verschillende delen van de hersenen. Uit de resultaten bleek dat beide groepen functionele verbindingen hadden tussen verschillende hersenregio’s. Er waren echter enkele verschillen in functionele connectiviteit tussen de groepen. Deze verschillen waren voornamelijk te vinden in verbindingen tussen een bepaald deel van de hersenen, genaamd de primaire motorische schors (SM1), en andere hersenregio’s in de linkerhersenhelft. Deze bevindingen suggereren dat er verstoringen kunnen zijn in de samenwerking tussen verschillende delen van de hersenen bij mensen met dyslexie.
Interessant genoeg bleken deze verschillen in activiteit en functionele connectiviteit niet gerelateerd te zijn aan de leesvaardigheid van de deelnemers. Dit suggereert dat de verschillen die zijn gevonden in het motorische systeem niet de directe oorzaak zijn van de leesproblemen bij dyslexie. Er zijn mogelijk andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van dyslexie.
Het onderzoek benadrukt ook dat de rol van het cerebellum (een deel van de hersenen dat betrokken is bij de coördinatie van beweging) bij dyslexie nog steeds onduidelijk is. Hoewel eerdere studies hebben gesuggereerd dat het cerebellum mogelijk een rol speelt bij dyslexie, vonden de onderzoekers in dit onderzoek geen significante verschillen in de activiteit of functionele connectiviteit van het cerebellum tussen de groepen. Dit suggereert dat de rol van het cerebellum bij dyslexie nog nader onderzocht moet worden.
Over het algemeen tonen deze bevindingen aan dat er verschillen zijn in de activiteit en functionele connectiviteit van het motorische systeem tussen mensen met dyslexie en degenen zonder dyslexie. Hoewel deze verschillen niet direct verband houden met leesvaardigheid, suggereren ze dat dyslexie een complexe aandoening is die mogelijk meer omvat dan alleen leesproblemen.
Turesky TK, Luetje MM, Eden GF. An fMRI study of finger movements in children with and without dyslexia. Front Neurosci. 2023 May 18;17:1135437. doi: 10.3389/fnins.2023.1135437. PMID: 37274202; PMCID: PMC10233035.
.