Verband hooggevoeligheid (hsp) en hypersensitief narcisme

Hooggevoeligheid en hypersensitief narcisme lijken op het eerste gezicht misschien tegenstrijdige concepten. Hooggevoeligheid wordt vaak geassocieerd met empathie, gevoeligheid en diepgaande verwerking van prikkels, terwijl narcisme wordt geassocieerd met zelfgerichtheid en een gebrek aan empathie. Echter, deze studies tonen aan dat er wel degelijk verbanden zijn tussen beide constructen.

Hooggevoeligheid, ook wel bekend als hsp, wordt gekenmerkt door een grote gevoeligheid voor prikkels, overgevoeligheid en een hoge attentie voor esthetische indrukken. Mensen die zichzelf als hooggevoelig beschrijven, zien zichzelf vaak als fundamenteel verschillend van anderen. Ze ervaren hun persoonlijkheid als zowel een gave als een last. Vanuit een klinisch perspectief zou hooggevoeligheid aanzienlijke overeenkomsten kunnen vertonen met hypersensitief narcisme, ook wel kwetsbaar narcisme genoemd.

Onderzoeksresultaten tonen aan dat er consistente verbanden zijn tussen hsp en zowel hypersensitief narcisme als kwetsbaar narcisme.

Voor clinici benadrukt dit het belang van aandacht voor narcistische zelfregulerende strategieën bij mensen die zichzelf als hooggevoelig presenteren.

Het is belangrijk op te merken dat hooggevoeligheid op zichzelf geen pathologie is. Het is eerder een persoonlijkheidskenmerk dat een breed scala aan individuele verschillen omvat. Hoewel hooggevoelige mensen vaak gevoeliger zijn voor negatieve prikkels en emotionele overbelasting, hebben ze ook vaak een diepgaande waardering voor kunst, muziek en andere esthetische ervaringen.

Desalniettemin suggereert onderzoek dat hooggevoelige personen mogelijk kwetsbaarder kunnen zijn voor narcistische neigingen. Dit betekent uiteraard volstrekt niet dat alle hooggevoelige mensen narcisten zijn of dat narcisten allemaal (ook) hoogsensitieve mensen zijn.

Al met al werpt dit onderzoek nieuw licht op de complexiteit van hooggevoeligheid en de relatie met narcistische kenmerken. Verder onderzoek is nodig om de mechanismen achter dit verband beter te begrijpen en de implicaties ervan voor de klinische praktijk te verduidelijken. Hooggevoeligheid blijft een fascinerend en veelzijdig onderwerp dat verdere studie en aandacht verdient.

Jauk E, Knödler M, Frenzel J, Kanske P. Do highly sensitive persons display hypersensitive narcissism? Similarities and differences in the nomological networks of sensory processing sensitivity and vulnerable narcissism. J Clin Psychol. 2023 Jan;79(1):228-254. doi: 10.1002/jclp.23406. Epub 2022 Jul 28. PMID: 35901250; PMCID: PMC10087305.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.