Autisme en sociale angst gaan vaak samen

Sociale angst of zelfs sociale fobie bij mensen met autisme is onderzocht om meer inzicht te krijgen in de oorzaken, symptomen, factoren die het in stand houden en gevolgen ervan. De deelnemers aan het onderzoek hebben openhartig gesproken over hun ervaringen, wat heeft geleid tot een schat aan informatie.

Belang van tijdige autismediagnose

Deelnemers gaven aan dat het gebrek aan kennis over hun autisme-diagnose tot volwassenheid leidde tot onzekerheid en zorgen over hun anders-zijn en inferieur voelen ten opzichte van anderen. Dit droeg bij aan negatieve gedachten die risicofactoren zijn voor sociale angst.

Er werden verbanden gelegd tussen specifieke kenmerken van autisme en de angstige aard van sociale situaties. Mensen met autisme ervaren vaak moeilijkheden bij het aangaan en onderhouden van sociale interacties. Ze kunnen ook gevoeliger zijn voor sensorische prikkels in sociale omgevingen. Verder hebben ze vaak behoefte aan structuur en voorspelbaarheid, zowel in interacties als in hun omgeving. Dit is interessant omdat sociale angst bij mensen zonder autisme meestal niet wordt veroorzaakt door niet-sociale factoren.

Het is moeilijk om te bepalen welke psychosociale mechanismen het belangrijkst zijn, omdat dit kan variëren van persoon tot persoon. Het hangt ook af van factoren zoals het gezin waarin iemand opgroeit en beschermende factoren zoals positieve vriendschappen. Meer onderzoek is nodig om de precieze oorzaken van sociale angst bij autisme te begrijpen, met name longitudinaal onderzoek dat individuen gedurende hun hele leven volgt.

Veel deelnemers meldden een verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels. Dit kan een risicofactor zijn voor sociale angst, hoewel er nog meer onderzoek nodig is om dit volledig te begrijpen. Sommige deelnemers rapporteerden ook negatieve beelden over zichzelf, die veel voorkomen bij mensen zonder autisme met sociale angst. Het is echter niet duidelijk of volwassenen met autisme dezelfde soort beelden hebben en of deze verband houden met sociale angst of andere psychische aandoeningen.

Mensen met autisme gebruikten verschillende strategieën om met sociale fobie om te gaan, zoals vermijding.

Mensen met autisme gebruikten verschillende strategieën om met sociale angst om te gaan, zoals vermijding. Ze kunnen ook camoufleren, wat betekent dat ze proberen hun autisme te verbergen om negatieve beoordelingen te voorkomen. Daarnaast meldden sommige deelnemers het gebruik van zelfstimulatie (stimming) als een manier om met angstwekkende situaties om te gaan. Meer onderzoek is nodig om de rol en effectiviteit van deze copingstrategieën te begrijpen, en of ze verschillen tussen mensen met en zonder sociale angst.

Gevolgen van sociale fobie

Sociale angst heeft verschillende gevolgen voor het dagelijks leven van mensen met autisme, zoals het vermijden van sociale activiteiten en situaties, isolatie, en het belemmeren van persoonlijke relaties en kansen op werk of educatie. Het kan ook leiden tot gevoelens van eenzaamheid, depressie en lage zelfwaardering.

Behandeling

Behandeling van sociale angst bij mensen met autisme kan complex zijn vanwege de specifieke kenmerken en behoeften van individuen. Cognitieve gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining, exposuretherapie en ondersteuning bij het omgaan met sensorische prikkels kunnen helpen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de individuele behoeften en verschillen van mensen met autisme bij het ontwikkelen van behandelplannen. Ook moeten eventuele comorbide aandoeningen, zoals depressie of andere angststoornissen, worden meegenomen in de behandeling.

Daarnaast is het bevorderen van autisme-inclusieve samenlevingen en het vergroten van autisme-acceptatie van groot belang. Door meer begrip en ondersteuning te bieden aan mensen met autisme in sociale situaties, kunnen we de sociale angst verminderen en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Sociale angst, ook bekend als sociale fobie, wordt gekenmerkt door een intense angst voor sociale situaties. Mensen die aan sociale angst lijden, ervaren buitensporige zorgen en vrees in situaties waarin ze worden blootgesteld aan andere mensen of beoordeling door anderen.

Belangrijke kenmerken van sociale angst zijn:

  1. Angst voor kritische beoordeling: Mensen met sociale angst zijn vaak bang om beoordeeld, bekritiseerd of vernederd te worden door anderen. Ze hebben vaak het gevoel dat ze tekortschieten of dat anderen hen negatief zullen beoordelen.
  2. Vermijding van sociale situaties: Als gevolg van hun angst vermijden mensen met sociale angst vaak sociale situaties of ze doorstaan deze met extreme angst.
  3. Fysieke symptomen: Sociale angst kan leiden tot fysieke symptomen zoals trillen, zweten, versnelde hartslag, duizeligheid en blozen.
  4. Negatief zelfbeeld: Mensen met sociale angst hebben vaak een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen, wat bijdraagt aan hun angst voor sociale situaties.
  5. Invloed op dagelijks leven: Sociale angst kan ernstige beperkingen opleggen aan het dagelijks leven, het aangaan van relaties, onderwijs- of carrièremogelijkheden en het algemene welzijn van een persoon.

Sociale angst is niet hetzelfde is als verlegenheid. Sociale angst is ernstiger en belemmert het functioneren en welzijn van een persoon aanzienlijk.

Spain D, Zıvralı Yarar E, Happé F. Social anxiety in adults with autism: a qualitative study. Int J Qual Stud Health Well-being. 2020 Dec;15(1):1803669. doi: 10.1080/17482631.2020.1803669. PMID: 32815779; PMCID: PMC7482774.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.