Nieuwe methode detecteert vroege symptomen van autisme via gezichtsbewegingen bij peuters

Een ongewone gezichtsuitdrukking is een van de vroege tekenen van autisme. Bij autisme zijn er problemen met de regelmaat en coördinatie van gezichtsbewegingen. Onderzoekers proberen nu manieren te vinden om deze bewegingen automatisch te meten. Dit kan helpen bij het opsporen, diagnosticeren en monitoren van autisme.

In dit onderzoek werden 40 peuters met autisme en 396 normaal ontwikkelende peuters gevraagd om naar filmpjes op een tablet te kijken. De filmpjes waren speciaal ontworpen om reacties uit te lokken en waren geschikt voor de ontwikkelingsfase van de kinderen. De camera aan de voorkant van de tablet werd gebruikt om de gezichten van de peuters vast te leggen. Met behulp van speciale computerprogramma’s werden de bewegingen van belangrijke gezichtspunten geanalyseerd.

Daarna werd gekeken naar de complexiteit van de bewegingen van de wenkbrauwen en mond. Dit werd gedaan met behulp van een methode genaamd “multiscale entropy”. Uit de resultaten bleek dat peuters met autisme een hogere complexiteit hadden in de bewegingen van deze gezichtspunten in vergelijking met normaal ontwikkelende peuters. Dit betekent dat de bewegingen minder voorspelbaar waren. Deze complexiteit van gezichtsbewegingen gaf nieuwe informatie die niet werd gezien bij traditionele analyse van gezichtsuitdrukkingen.

Deze resultaten laten zien dat het analyseren van gezichtsbewegingen met behulp van computerprogramma’s veelbelovend is voor het opsporen en meten van vroege gedragssymptomen van autisme. Het kan helpen bij een snellere diagnose en het monitoren van de behandeling van kinderen met autisme.

Babu PRK, Di Martino JM, Chang Z, Perochon S, Carpenter KLH, Compton S, Espinosa S, Dawson G, Sapiro G. Exploring Complexity of Facial Dynamics in Autism Spectrum Disorder. IEEE Trans Affect Comput. 2023 Apr-Jun;14(2):919-930. doi: 10.1109/taffc.2021.3113876. Epub 2021 Sep 20. PMID: 37266390; PMCID: PMC10231874.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.