Virtual Reality helpt mensen met autisme samenwerken

Mensen met autisme hebben veel vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn, maar kunnen moeite hebben met samenwerken omdat verschillen in sociale communicatie vaak in de weg staan. Gelukkig is er nu een oplossing: ViRCAS, een virtual reality (VR) activiteitensimulator die speciaal is ontworpen om autistische en neurotypische volwassenen te helpen samenwerken in een virtuele omgeving. Dit biedt hen de mogelijkheid om teamwerk te oefenen en hun voortgang te beoordelen.

ViRCAS heeft drie belangrijke voordelen. Ten eerste is het een platform waarop je samenwerkingsvaardigheden kunt oefenen. Autistische volwassenen kunnen hierin samenwerken met neurotypische volwassenen en zo leren hoe ze effectief kunnen samenwerken als een team. Ten tweede is ViRCAS ontwikkeld met input van belanghebbenden. Dit betekent dat de samenwerkingstaken en strategieën die in de tool zijn opgenomen, zijn gebaseerd op wat mensen daadwerkelijk nodig hebben en willen leren. Ten derde maakt ViRCAS gebruik van een geavanceerde methode om vaardigheden te beoordelen. Door het analyseren van verschillende soorten gegevens kan de tool de samenwerking kwantitatief evalueren.

Een haalbaarheidsstudie met 12 deelnemersparen heeft laten zien dat ViRCAS veelbelovend is. De deelnemers waren positief over de tool en merkten een positieve invloed op hun samenwerkingsvaardigheden. Zowel autistische als neurotypische individuen profiteerden hiervan. Bovendien toonde de studie aan dat de multimodale data-analyse die ViRCAS gebruikt, veel potentieel heeft om samenwerking objectief te beoordelen.

Dit nieuwe onderzoek opent de deur naar verdere studies die zullen onderzoeken of de samenwerkingstraining die ViRCAS biedt, ook daadwerkelijk leidt tot verbeterde prestaties bij taken. Het is belangrijk om te begrijpen of de geleerde vaardigheden in de virtuele omgeving ook kunnen worden toegepast in het echte leven.

ViRCAS biedt dus hoop voor autistische volwassenen die hun samenwerkingsvaardigheden willen verbeteren. Door gebruik te maken van virtual reality kunnen ze in een veilige omgeving oefenen en leren hoe ze effectief kunnen samenwerken. Met de resultaten van deze studie als basis, kunnen verdere ontwikkelingen worden gemaakt om mensen met autisme te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk waarin ze hun vaardigheden optimaal kunnen benutten.

Amat AZ, Adiani D, Tauseef M, Breen M, Hunt S, Swanson AR, Weitlauf AS, Warren ZE, Sarkar N. Ontwerp van een Desktop Virtual Reality-Based Collaborative Activities Simulator (ViRCAS) ter ondersteuning van teamwerk op de werkplek voor autistische volwassenen . IEEE Trans Neural Syst Rehabil Eng. 2023;31:2184-2194. doi: 10.1109/TNSRE.2023.3271139. Epub 5 mei 2023. PMID: 37104107.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.