Virale infecties en autisme

Autisme wordt beïnvloed door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Recente studies hebben aangetoond dat ook virale infecties een rol kunnen spelen bij het ontstaan van autisme, vooral tijdens de kritieke periode van hersenontwikkeling in de baarmoeder.

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vatbaarder voor infecties vanwege veranderingen in het immuunsysteem. Sommige virussen kunnen de placenta passeren en de foetus bereiken, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van de foetus. Virale infecties tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot immuunactivering, directe infectie van de hersenen, het vrijkomen van ontstekingsstoffen en veranderingen in de genexpressie van de hersenen van de foetus. Deze veranderingen kunnen leiden tot autisme.

Verschillende virussen zijn geïdentificeerd als potentiële triggers voor autisme, waaronder rubella, cytomegalovirus, herpes simplex-virus, varicella-zostervirus, griepvirus, zikavirus en SARS-CoV-2. Deze virussen kunnen de ontwikkeling van de foetus negatief beïnvloeden en het risico op het ontwikkelen van autisme verhogen. Het is belangrijk op te merken dat niet alle kinderen die aan deze virussen worden blootgesteld autisme ontwikkelen, omdat genetische factoren ook een rol spelen bij de gevoeligheid voor autisme.

Kinderen met autisme hebben vaak comorbiditeiten en gedragskenmerken die hen blootstellen aan een verhoogd risico op infecties, waaronder virale infecties. Ze hebben mogelijk een verzwakt immuunsysteem of vertonen gedrag dat het risico op blootstelling aan virussen verhoogt, zoals hand-mond-voetcontact of het likken van voorwerpen. Daarom is het essentieel om infecties bij kinderen met autisme te voorkomen en te verminderen.

Het voorkomen van infecties begint al tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen zich bewust zijn van de risico’s van virale infecties en stappen ondernemen om infecties te voorkomen, zoals regelmatig handen wassen, vermijden van contact met zieke mensen en het volgen van vaccinatieschema’s. Daarnaast moeten ouders van kinderen met autisme worden voorgelicht over het belang van vaccinatie en andere preventieve maatregelen, zoals goede hygiëne en het vermijden van blootstelling aan zieke mensen.

Het verminderen van het risico op infecties bij kinderen met autisme is ook cruciaal. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die kunnen worden genomen:

  1. Vaccinaties: Het volgen van het aanbevolen vaccinatieschema helpt bij het voorkomen van veel virale infecties, zoals mazelen, bof, rodehond, influenza en andere ziekten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen met autisme up-to-date zijn met hun vaccinaties.
  2. Handhygiëne: Regelmatig handen wassen met water en zeep, vooral voor het eten en na het gebruik van het toilet, is een effectieve manier om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen. Ouders moeten kinderen met autisme aanmoedigen en begeleiden bij het aanleren van goede handhygiënegewoonten.
  3. Beperking van blootstelling aan zieke mensen: Het vermijden van nauw contact met mensen die ziek zijn, vooral bij virale infecties zoals verkoudheid, griep of waterpokken, kan het risico op infectie verminderen. Het is raadzaam om drukke plaatsen te vermijden tijdens periodes van verhoogde virale activiteit.
  4. Algemene hygiënepraktijken: Naast handen wassen, moeten kinderen met autisme worden aangemoedigd om goede hygiënegewoonten aan te leren, zoals het bedekken van hun mond en neus met een tissue of elleboog bij hoesten of niezen, en het vermijden van het delen van persoonlijke items zoals drinkbekers en bestek.
  5. Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl kan het immuunsysteem versterken en het risico op infecties verminderen. Dit omvat een evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressmanagement.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel infectiepreventie belangrijk is, virale infecties niet de enige oorzaak zijn van autisme. Autisme is een complexe aandoening met meerdere factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling. Genetische aanleg speelt ook een significante rol bij de gevoeligheid voor autisme. Het bevorderen van een gezonde en hygiënische omgeving is echter een belangrijke stap om het risico op virale infecties te verminderen en de algemene gezondheid en welzijn van kinderen met autisme te ondersteunen.

Al-Beltagi M, Saeed NK, Elbeltagi R, Bediwy AS, Aftab SAS, Alhawamdeh R. Viruses and autism: A Bi-mutual cause and effect. World J Virol. 2023 Jun 25;12(3):172-192. doi: 10.5501/wjv.v12.i3.172. PMID: 37396705; PMCID: PMC10311578.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.