1 op de 100 mensen is aseksueel

Aseksualiteit, wat eenvoudigweg betekent dat men weinig tot geen gevoelens van seksuele aantrekking tot anderen ervaart, is verre van eenvoudig. Binnen de aseksuele of “ace” gemeenschap bestaat een volledig spectrum van identiteiten, verder reikend dan alleen aseksueel. In tegenstelling tot andere seksuele oriëntaties is aseksualiteit in al haar vormen nog niet goed bestudeerd of begrepen. Gelukkig lijkt dat te veranderen. In een overzicht van de huidige literatuur over aseksualiteit uit 2023 concludeerden onderzoekers dat aseksualiteit in al haar vormen niet alleen beter geïdentificeerd en erkend moet worden, maar ook ondersteund als een volwaardige seksuele identiteit of oriëntatie, in plaats van beschouwd te worden als een afwijking of stoornis bij degenen voor wie aseksualiteit natuurlijk is.

De onderzoekers analyseerden 28 studies met betrekking tot de ontwikkeling, relaties en andere aspecten van de identiteit van aseksuele mensen. Uiteindelijk erkenden ze de noodzaak van meer bewustzijn en begrip voor mensen op het aseksuele spectrum, wier seksuele ervaringen kunnen vallen onder aseksuele, aromantische (“aro”) categorieën, maar ook grijsseksueel, demiseksueel, quoiseksueel, of een groot aantal andere seksuele varianten.

Een grijsseksueel individu ervaart zelden of slechts af en toe seksuele of romantische aantrekking tot een ander, en wanneer dit gebeurt, is het vaak een zwakke aantrekking. Demiseksuele individuen ervaren seksuele aantrekking alleen na het vormen van een diepe emotionele en/of romantische band met een andere persoon. Quoiseksuele of quoirelatie-individuen zijn in de war of onzeker over het verschil tussen een platonische en seksuele of romantische relatie. Anderen op dit spectrum omvatten degenen die cupioromantisch of cupioseksueel zijn, wat betekent dat ze een romantische of seksuele relatie willen maar geen romantische of seksuele aantrekking ervaren. Iemand die apothiseksueel is, is niet alleen aseksueel maar walgt ook van het idee van een seksuele ervaring. En dat is nog niet het einde van de lijst. Sommige mensen schommelen tussen periodes van romantische en/of seksuele aantrekking en het ontbreken ervan.

Waarom al deze labels? Net zoals er meer dan één manier is om hetero- of homoseksueel te zijn, is er meer dan één manier om aseksueel te zijn. En net als andere vormen van seksualiteit is aseksualiteit zo oud als de geschiedenis zelf. Maar taal moest groeien om specifieke termen op te nemen voor nieuwe ideeën, om gevormd en begrepen te worden, en om zelfidentiteiten te erkennen. Het maakt ook heldere communicatie mogelijk, zodat mensen meer kunnen leren van elkaars verschillende menselijke ervaringen en perspectieven. Seksuele en genderlabels dragen bij aan al deze processen.

Volgens het Asexual Visibility & Education Network is ongeveer 1 procent van de bevolking aseksueel, en de meesten zijn dit al heel hun leven, zelfs als ze zich er niet altijd bewust van waren. Ze benadrukken dat aseksualiteit niet hetzelfde is als een laag libido, dat behandeld kan worden, of celibaat, wat een keuze is. De meerderheid van degenen die aseksueel zijn, worden zelden seksueel of hebben de wens om hun seksualiteit te verkennen, hoewel er uitzonderingen zijn. Veel aseksuele mensen vormen echter vervullende relaties gebaseerd op andere vormen van aantrekking, waaronder romantische en sensuele aantrekking, die belonend zijn zonder volledig seksueel te zijn.

Autisme

De relatie tussen autisme en aseksualiteit is complex en troebel. Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op sociaal gedrag, communicatie en de manier waarop mensen informatie verwerken. Aseksualiteit, aan de andere kant, verwijst naar een gebrek aan seksuele aantrekkingskracht tot anderen. Er zijn wel verbanden tussen autisme en aseksualiteit:

 1. Sociale Interactie:
  Autistische individuen ervaren vaak uitdagingen op het gebied van sociale interactie en communicatie. Dit kan invloed hebben op hun vermogen om wederzijdse sociale signalen en romantische of seksuele verlangens van anderen te herkennen. Sommige autistische personen kunnen daarom minder geïnteresseerd zijn in of minder begrip hebben van de sociale aspecten van romantische en seksuele relaties.
 2. Sensitiviteit voor sensorische prikkels:
  Autistische personen kunnen overgevoelig zijn voor sensorische prikkels, wat invloed kan hebben op hun comfortniveau bij fysiek contact. Dit kan resulteren in een verminderde interesse in seksuele activiteiten, omdat de fysieke aspecten van intimiteit als onaangenaam kunnen worden ervaren.
 3. Focus op specifieke interesses:
  Autistische personen staan erom bekend dat ze intense interesse hebben in specifieke onderwerpen. Voor sommigen kan deze focus ervoor zorgen dat seksuele aantrekking en romantiek minder prominent aanwezig zijn in hun gedachten en ervaringen.
 4. Individualiteit en diversiteit binnen autisme en aseksualiteit:
  Niet alle autistische mensen zijn aseksueel en vice versa. Autistische personen, net als neurotypische personen, variëren in hun seksuele oriëntatie en interesses.

Hill JJ. Beyond sex: A review of recent literature on asexuality. Current Opinion in Psychology. February 2023

OU LGBTQ Society. Ace & Aro Spectrum Definitions

The Asexual Visibility & Education Network

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *