TikTok-filmpjes over autisme kunnen tot onterechte diagnoses leiden

Op TikTok en Instagram circuleren talloze video’s over autisme. Veel mensen kunnen zich hierin herkennen en wellicht de neiging hebben om zelf een diagnose te stellen. Volgens deze video’s zou bijvoorbeeld het niet prettig vinden van sokken, regelmatig te laat komen, speciale interesses hebben en herhaaldelijk films en series bekijken duiden op autisme. Echter, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) benadrukt dat er veel meer factoren meespelen bij het verkrijgen van een officiële diagnose voor autisme, zo meldt Radar.

Enkel gekwalificeerde gz-psychologen en psychiaters zijn bevoegd om officiële diagnoses van autisme te stellen, en zij doen dit na een zorgvuldig proces, benadrukt de NVA. “Het beeld van de persoon als jong kind wordt onder andere vastgesteld via informatie van de ouders. Om de diagnose autisme te krijgen, moeten de kenmerken namelijk al aanwezig zijn vanaf de kindertijd.” Daarnaast benadrukt de NVA dat geen twee mensen met autisme hetzelfde zijn en dat er aanzienlijke variaties bestaan tussen individuen. Sommige personen kunnen gedurende hun hele leven ernstige problemen ondervinden, terwijl anderen slechts een matige impact op hun kwaliteit van leven ervaren.

Het delen van informatie over autisme is volgens de NVA positief, maar door dit soort trends op TikTok stellen mensen mogelijk onterecht hun eigen diagnose, wat kan leiden tot onderschatting van de uitdagingen waar mensen met daadwerkelijk autisme mee te maken hebben.

GGZ / NVA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.