Autisme en TikTok: Feiten, fabels en de kracht van juiste informatie

In de razendsnelle wereld van sociale media, waar informatie in een oogwenk wereldwijd wordt gedeeld, hebben platforms zoals TikTok de mogelijkheid geboden om het bewustzijn rond autisme te vergroten. Maar te midden van deze toegankelijkheid zijn er serieuze zorgen gerezen over de ongefilterde aard van de content die er circuleert. Een recente studie heeft geworpen op de nauwkeurigheid en de invloed van informatie over autisme op TikTok – het populaire sociale mediaplatform dat bekendstaat om zijn korte, pakkende video’s.

Onderzoekers hebben zich gebogen over de impact van video’s die educatieve informatie over autisme verschaffen, gebruikmakend van de bekende ‘#Autism’ hashtag. Deze video’s hebben gezamenlijk maar liefst 11,5 miljard keer de aandacht van het publiek getrokken. Het is duidelijk dat TikTok een krachtig hulpmiddel is om een brede doelgroep te bereiken.

Maar, zoals blijkt uit de analyse van de meest bekeken video’s met de hashtag #Autism, is er een verontrustende discrepantie in de nauwkeurigheid van de informatie. Van de 133 onderzochte video’s, met in totaal 198,7 miljoen views en 25,2 miljoen likes, bleek slechts 27% van de content accuraat. Maar liefst 41% van de video’s bevatte onjuiste informatie, terwijl 32% neigde naar overdreven generalisaties. De bevindingen leggen een zorgwekkende kloof bloot tussen de informatie die wordt gedeeld en de actuele kennis over autisme.

TikTok, een levendig sociaal mediaplatform, is de plek waar korte video’s met een duur van 15 tot 60 seconden de hoofdrol spelen. Vooral populair onder jongeren en jongvolwassenen, biedt TikTok een speelse en creatieve omgeving waar gebruikers dansen, zingen, komedie en educatieve inhoud delen. Met meer dan een miljard actieve gebruikers wereldwijd heeft TikTok een ongeëvenaarde reikwijdte gekregen. Deze snelle groei heeft geleid tot een gemeenschap van contentmakers en kijkers die grenzen doorbreken en nieuwe trends lanceren. Het platform is een cultureel fenomeen geworden, met een publiek dat varieert van tieners tot twintigers, maar ook oudere gebruikers.

Gelukkig bleken video’s gemaakt door gezondheidsprofessionals en experts gemiddeld genomen accurater. Dit benadrukt het belang van het betrekken van betrouwbare bronnen bij het creëren van educatieve content op platforms zoals TikTok.

Deze bevindingen roepen vragen op over de verantwoordelijkheid van sociale mediaplatforms om de verspreiding van nauwkeurige informatie te waarborgen. Maar ze hebben ook implicaties voor het bredere publiek. Hoe kunnen we, als consumenten van informatie, ervoor zorgen dat we toegang hebben tot correcte kennis? Hoe kunnen we kritisch denken en feiten van fictie onderscheiden te midden van de overvloed aan content?

Voor degenen die oprecht geïnteresseerd zijn in het begrijpen van autisme, is het van groot belang om bewust om te gaan met de informatie die ze tegenkomen. Er zijn online bronnen en organisaties die betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie verschaffen over neurodiversiteit en gerelateerde onderwerpen. Door actief op zoek te gaan naar gerenommeerde bronnen, kunnen we onze kennis vergroten en de verspreiding van onjuiste informatie tegengaan.

Deze studie benadrukt ook de rol van gezondheidswerkers, experts en professionals in het delen van accurate informatie via platforms zoals TikTok. Met hun kennis en ervaring kunnen zij een waardevolle bijdrage leveren aan het publieke begrip van autisme en neurodiversiteit.

In een tijdperk waarin informatie overal om ons heen stroomt, moeten we onze kritische denkvaardigheden aanscherpen en vertrouwen opbouwen in bronnen die zich baseren op feitelijke gegevens. Zo kunnen we een evenwicht vinden tussen de kracht van sociale media om bewustzijn te vergroten en de verantwoordelijkheid om correcte informatie te verspreiden. Het is een gezamenlijke inspanning, gedreven door nieuwsgierigheid en respect voor waarheid.

Aragon-Guevara D, Castle G, Sheridan E, Vivanti G. The Reach and Accuracy of Information on Autism on TikTok. J Autism Dev Disord. 2023 Aug 6. doi: 10.1007/s10803-023-06084-6. Epub ahead of print. PMID: 37544970.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.