De wetenschap van online daten

Online daten is tegenwoordig de norm geworden. Apps zoals Tinder, Bumble, Hinge, Zoosk, OkCupid, CoffeeMeetsBagel en Match zijn ingebed in het hedendaagse datingproces. De tijden van romantische ontmoetingen in het park lijken plaats te hebben gemaakt voor snelle swipes en algoritmes. Het gemak en de toegankelijkheid van deze apps hebben ervoor gezorgd dat ze immens populair zijn geworden, vooral onder jongere generaties.

Waarom kiezen mensen voor online daten?

Een belangrijk motief voor het gebruik van dating apps is de mogelijkheid om snel veel datingervaring op te doen. Onderzoek door Sharabi (2023) toont aan dat veel gebruikers online daten beschouwen als een manier om hun datingvaardigheden te ontwikkelen. Dit “training wheels”-effect helpt mensen om zelfvertrouwen te krijgen en uit te vinden wat ze echt willen in een partner. Toch zijn er ook nadelen. Te veel afhankelijkheid van deze platforms kan ertoe leiden dat gebruikers reële kansen missen en regelmatig hun apps verwijderen en opnieuw downloaden, zoekend naar iets dat ze wellicht offline hadden kunnen vinden.

Hoe kies je de juiste partner?

Het vinden van de juiste partner begint eigenlijk al voordat men op de app klikt. Onderzoek van Kubin et al. (2024) benadrukt het belang van zelfkennis. Mensen met een hoge mate van zelfconcept helderheid, oftewel een duidelijk begrip van wie ze zijn, vinden het makkelijker om partners te kiezen die echt bij hen passen. Dit houdt in dat men moet weten wat belangrijk is qua persoonlijkheidskenmerken, hobby’s, interesses en waarden. Een helder zelfbeeld helpt bij het filteren van potentiële partners en maakt het hele datingproces effectiever.

Je datingprofiel aantrekkelijk maken

De meeste mensen schrijven hun datingprofielen met de focus op wat ze zoeken in een partner. Schroeder & Fishbach (2024) ontdekten echter dat profielen die benadrukken hoe de persoon zelf kan bijdragen aan een relatie veel aantrekkelijker worden gevonden. Potentiële partners waarderen het als iemand zichzelf presenteert als een goede luisteraar en supporter. Voorbeelden van zinnen die goed werken zijn:

  • “Mijn vrienden zeggen altijd dat ik een geweldige luisteraar ben.”
  • “Ik ben benieuwd naar jouw levenservaringen en wil graag leren over je interesses, waarden en ambities.”
  • “Ik zal je grootste supporter en pleitbezorger zijn.”

Deze zinnen benadrukken niet alleen positieve eigenschappen maar geven ook aan dat iemand bereid is te investeren in de relatie.

Foto’s: Realistisch of perfect?

Een grote mijlpaal in online daten is de eerste face-to-face ontmoeting. Sharabi (2023) vond dat koppels die elkaar online ontmoetten vaak tevreden waren met hoe hun partner er in het echt uitzag. Succesvolle relaties beginnen vaak met eerlijke en recente foto’s. Het is beter om een actuele foto te delen die een realistisch beeld geeft van wie je bent, dan te proberen er perfect uit te zien op bewerkte of verouderde foto’s. Dit voorkomt teleurstelling en bouwt vertrouwen vanaf het begin.

De intenties van mannen aflezen van hun foto’s

Zinck et al. (2022) toonden aan dat mannen verschillende foto’s gebruiken afhankelijk van hun relatie-intenties. Mannen die op zoek zijn naar langdurige relaties tonen vaker foto’s met afhankelijkheden, zoals huisdieren. Vooral honden komen vaak voor in deze foto’s, wat suggereert dat deze mannen zorgzaam en verantwoordelijk zijn, eigenschappen die gewaardeerd worden in langdurige partners.

Wat vrouwen zoeken in een partner

Een wereldwijde enquête onder 20.000 single vrouwen van 18 tot 67 jaar uit 150 landen onderzocht welke eigenschappen het meest gewenst zijn in een partner (Botzet et al., 2023). De belangrijkste kwaliteit die vrouwen zochten was vriendelijkheid. Ongeacht de leeftijd verlangden vrouwen naar een aardige, vriendelijke en ondersteunende partner. Dit benadrukt het belang van karakter boven oppervlakkige eigenschappen zoals uiterlijk of financiële status.

Online relaties: Zijn ze minder succesvol?

De tijden van romantische ontmoetingen in het park lijken plaats te hebben gemaakt voor snelle swipes en algoritmes.

Er is een misvatting dat relaties die online beginnen minder succesvol zijn. Onderzoek wijst zelfs op het tegendeel. Sharabi (2023) vond dat online ontmoetingen vaak leiden tot diepere emotionele connecties. Het proces van online daten bevordert zelfonthulling en helpt mensen betere partnerkeuzes te maken door een breder scala aan opties te bieden dan ze normaal gesproken in hun dagelijkse leven zouden tegenkomen. Dit resulteert vaak in relaties gebaseerd op emotionele intimiteit in plaats van fysieke aantrekkingskracht.

Conclusie: De toekomst van online daten

Online daten is een fenomeen dat blijft. De wetenschap toont aan dat, ondanks de uitdagingen, online platforms effectieve middelen kunnen zijn om diepe en betekenisvolle relaties op te bouwen. Met de juiste benadering en zelfkennis kan online daten niet alleen leiden tot succes in de liefde, maar ook tot persoonlijke groei en zelfontdekking.

Pew Research Center (2023). From Looking for Love to Swiping the Field: Online Dating in the U.S. https://www.pewresearch.org/internet/2023/02/02/from-looking-for-love-to-swiping-the-field-online-dating-in-the-u-s/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.