IVF

Geen verband IVF en mentale gezondheid

De mentale gezondheid van kinderen die zijn verwekt met behulp van geassisteerde reproductietechnologieën (ART’s), zoals in-vitrofertilisatie (IVF), is een onderwerp van veel discussie. Eerdere studies suggereren dat deze kinderen op fysiek en cognitief vlak vergelijkbaar zijn met hun spontaan verwekte leeftijdsgenoten, maar er zijn zorgen over mogelijke verbanden met mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en ADHD in de adolescentie.

Wat zijn geassisteerde reproductietechnologieën (ART’s)?

Geassisteerde reproductietechnologieën (ART’s) omvatten medische procedures die worden gebruikt om paren met vruchtbaarheidsproblemen te helpen bij het verwekken van een kind. De meest bekende vorm van ART is in-vitrofertilisatie (IVF), waarbij eicellen buiten het lichaam worden bevrucht en vervolgens in de baarmoeder worden geplaatst. Andere methoden omvatten het gebruik van vruchtbaarheidsmedicatie en intra-uteriene inseminatie (IUI). Het gebruik van ART is de afgelopen decennia sterk toegenomen. In Australië, waar dit onderzoek plaatsvond, gebruikte in 2019 ongeveer 4,9% van de vrouwen die bevielen een vorm van ART, met een stijging van 6,2% tussen 2018 en 2019.

Onderzoeksmethode

Dit onderzoek maakte gebruik van data uit de Longitudinal Study of Australian Children (LSAC), een representatief bevolkingsonderzoek dat kinderen en hun gezinnen over een lange periode volgt. De studie analyseerde gegevens van 1735 moeder-kind paren, waarbij de moeders ART hadden gebruikt om zwanger te worden. De mentale gezondheid van de kinderen werd beoordeeld toen ze 18-19 jaar oud waren. Bekende variabelen zoals de leeftijd van de moeder, rook- en drinkgewoonten tijdens de zwangerschap, en socio-economische status werden meegenomen om een aangepast logistisch model te genereren.

Belangrijkste bevindingen

De studie vond geen significant verband tussen het gebruik van ART door moeders en de ontwikkeling van mentale aandoeningen bij hun kinderen. Ongeveer 22% van de onderzochte adolescenten had een mentale aandoening, maar dit percentage verschilde niet significant tussen kinderen die waren verwekt met ART en hun spontaan verwekte leeftijdsgenoten.

Naast ART werden ook andere factoren onderzocht die de mentale gezondheid van kinderen kunnen beïnvloeden. Moeders die rookten tijdens de zwangerschap, een postnatale depressie hadden, of werkloos waren tijdens de zwangerschap, hadden een verhoogd risico op kinderen met mentale aandoeningen. Bijvoorbeeld, kinderen van moeders die rookten tijdens de zwangerschap hadden een bijna twee keer zo grote kans op mentale problemen. Ook werd gevonden dat meisjes een hogere kans hadden op mentale aandoeningen dan jongens en dat een laag geboortegewicht een risicofactor was.

Implicaties

De bevindingen van dit onderzoek zijn bemoedigend voor ouders die overwegen om ART te gebruiken. Het onderzoek toont aan dat ART op zichzelf geen verhoogd risico op mentale gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Dit sluit aan bij andere studies die vergelijkbare conclusies trokken. Echter, de studie benadrukt ook het belang van andere factoren zoals roken en postnatale depressie die wel degelijk een negatieve invloed kunnen hebben op de mentale gezondheid van kinderen.

IVF

Dit betekent dat ouders en zorgverleners zich bewust moeten zijn van deze risicofactoren en passende maatregelen moeten nemen om deze te minimaliseren. De bevindingen onderstrepen ook het belang van goede prenatale en postnatale zorg en ondersteuning voor moeders.

Conclusie

Deze studie concludeert dat het gebruik van geassisteerde reproductietechnologieën door moeders geen negatieve invloed heeft op de mentale gezondheid van hun kinderen in de adolescentie en vroege volwassenheid. Deze bevindingen zouden ouders die ART overwegen moeten geruststellen, wetende dat hun kinderen een gezonde psychologische en neurodevelopmentale toekomst tegemoet kunnen zien. Het onderzoek benadrukt echter ook het belang van het vermijden van roken tijdens de zwangerschap en het bieden van adequate ondersteuning bij postnatale depressie om de beste mentale gezondheidsresultaten voor kinderen te waarborgen.

Islam MI, Chaffey OA, Chadwick V, Martiniuk A. Mental health in children conceived by Assisted Reproductive Technologies (ARTs): Insights from a longitudinal study of Australian children. PLoS One. 2024 Jun 27;19(6):e0304213. doi: 10.1371/journal.pone.0304213. PMID: 38935695; PMCID: PMC11210819.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.