Neurofeedback niet effectief bij ADHD

Neurofeedback is een behandelmethode waarbij patiënten leren hun eigen hersenactiviteit te beïnvloeden door middel van visuele of auditieve feedback. Het doel is om de hersenactiviteit in bepaalde frequentiebereiken te veranderen en zo symptomen van ADHD te verminderen.

Een recente studie heeft de langetermijneffecten van neurofeedback bij kinderen met ADHD onderzocht. De studie volgde kinderen gedurende 25 maanden na de behandeling en vergeleek de resultaten met een controlegroep. De kinderen waren willekeurig toegewezen aan neurofeedback (84 deelnemers) of een controlebehandeling (58 deelnemers), die er identiek uitzag maar geen echte neurofeedback bood.

Na 25 maanden waren er geen significante verschillen tussen de twee groepen in termen van aandachtsproblemen, volgens beoordelingen van ouders. Hoewel beide groepen verbetering lieten zien, bleek uit de resultaten dat de verbeteringen voornamelijk te danken waren aan niet-specifieke effecten, zoals placebo-effecten, en niet aan het specifieke downtrainen van hersenactiviteit zoals beoogd met neurofeedback.

De onderzoekers merkten op dat deze bevindingen in lijn zijn met eerdere studies waarbij de effectiviteit van neurofeedback in twijfel werd getrokken. Ze suggereerden dat de positieve resultaten in eerdere onderzoeken mogelijk het gevolg waren van niet-specifieke factoren, zoals verwachtingen van de deelnemers en therapeutisch contact, in plaats van de specifieke effecten van neurofeedback.

Hoewel neurofeedback geen significant voordeel liet zien ten opzichte van de controlegroep, waren de resultaten vergelijkbaar met die van andere evidence-based behandelingen voor ADHD, zoals medicatie en gedragstherapie. Dit suggereert dat de verbeteringen in ADHD-symptomen na neurofeedback mogelijk te danken zijn aan algemene psychotherapeutische en gedragsmatige effecten.

Het onderzoek benadrukte ook de inzet voor diversiteit en inclusie in het werven van deelnemers en het opstellen van inclusieve vragenlijsten. De auteurs benadrukten dat ze actief werkten aan het bevorderen van gender- en seksueel evenwicht in hun onderzoeksteam.

Hoewel dit onderzoek belangrijke inzichten biedt in de langetermijneffecten van neurofeedback bij ADHD, zijn verdere studies nodig om deze resultaten te bevestigen. Het is ook belangrijk op te merken dat de effectiviteit van behandelingen voor ADHD kan variëren tussen individuen, dus het kan nuttig zijn om verschillende benaderingen te overwegen op basis van specifieke behoeften en kenmerken van elke patiënt.

Neurofeedback Collaborative Group. Neurofeedback for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: 25-Month Follow-up of Double-Blind Randomized Controlled Trial. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2023 Apr;62(4):435-446. doi: 10.1016/j.jaac.2022.07.862. Epub 2022 Dec 12. PMID: 36521694; PMCID: PMC10065891.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.