Nieuw medicijn vermindert tics bij Tourette

Het syndroom van Tourette is een neurologische stoornis die wordt gekenmerkt door motorische en verbale tics, repetitieve bewegingen en vocalisaties die worden gestimuleerd door een onweerstaanbare drang om ze te produceren.

Eerste studie van nieuw medicijn tegen Tourette-syndroom bij kinderen en tieners vertoont veelbelovende resultaten.

Ecopipam

Kinderen en tieners met het syndroom van Tourette die behandeld worden met een experimenteel medicijn genaamd ecopipam, kunnen na drie maanden verbeterde scores op tests van tic-zwaarte hebben, volgens een nieuwe voorlopige studie van de American Academy of Neurology. Het onderzoek, dat op 30 maart 2022 is vrijgegeven, zal worden gepresenteerd tijdens de 74e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Seattle van 2 tot 7 april 2022, en virtueel van 24 tot 26 april 2022.

De studie keek naar 149 kinderen en tieners tussen zes en 17 jaar oud met het syndroom van Tourette. Ze werden verdeeld in twee groepen: 74 werden behandeld met ecopipam en 75 met een placebo. Onderzoekers maten de ernst van de tics van de deelnemers aan het begin van de studie en drie maanden later met behulp van twee veelgebruikte tic-beoordelingsschalen. Na drie maanden ontdekten onderzoekers dat de groep die ecopipam nam minder en minder ernstige tics had en het over het algemeen beter deed volgens beide testscores.

Op gemiddelde verbeterden de deelnemers die ecopipam namen hun score voor motorische en vocale tic-zwaarte van 35 naar 24, een afname van 30%. Dat in vergelijking met degenen die een placebo kregen, die tijdens dezelfde periode verbeterden van een gemiddelde tic-zwaarte score van 35 naar 28, een afname van 19%. Bij het evalueren van de algehele effectiviteit van ecopipam met de tweede test ontdekten onderzoekers dat degenen die het medicijn namen verbeterden van een gemiddelde score van 68 naar 46, een afname van 32%, vergeleken met degenen die een placebo namen, die verbeterden van een gemiddelde score van 66 naar 54, een afname van 20%.

Gilbert merkte op dat 34% van de deelnemers die ecopipam namen bijwerkingen ondervonden zoals hoofdpijn en vermoeidheid, terwijl 21% van degenen die een placebo namen dat deden. Hoewel ecopipam nog steeds in de testfase zit, is het volgens Gilbert het eerste medicijn dat gericht is op de D1-receptor in plaats van de D2-receptor, die wordt getarget door medicijnen die momenteel op de markt zijn. Hoewel de studie een beperking heeft in de vorm van de duur van drie maanden, is het volgens Gilbert belangrijk om te leren of de verbeteringen in de symptomen langer aanhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *