Melatonine effectief bij autist met slaapproblemen.

Slaapproblemen zijn veelvoorkomend bij mensen met autisme en kunnen een negatieve invloed hebben op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven.

Melatonine is een van de meest gebruikte farmacologische behandelingen voor slaapproblemen bij ASS. Echter, de relatie tussen melatonine, circadiane ritmes en slaapparameters is nog niet goed vastgesteld.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt geproduceerd door de pijnappelklier, een kleine klier in de hersenen. Het speelt een cruciale rol in het reguleren van ons slaap-waakritme, ook wel het circadiane ritme genoemd. Dit ritme regelt wanneer we ons slaperig voelen en wanneer we juist alert en wakker zijn. Melatonine wordt geproduceerd wanneer het donker wordt en bereikt ’s nachts een piekniveau, waardoor we ons slaperig voelen en gemakkelijker in slaap kunnen vallen.

Naast het reguleren van ons slaap-waakritme, wordt melatonine ook wel het “hormoon van de duisternis” genoemd vanwege zijn gevoeligheid voor licht. Blootstelling aan fel licht, met name blauw licht afkomstig van elektronische apparaten zoals smartphones en computers, kan de productie van melatonine onderdrukken en ons wakker houden. Dit is de reden waarom experts aanbevelen om deze apparaten enkele uren voor het slapengaan te vermijden, zodat de natuurlijke aanmaak van melatonine kan plaatsvinden en we ons beter kunnen voorbereiden op een goede nachtrust.

Vanwege de rol van melatonine bij het reguleren van de slaap, wordt het ook als supplement gebruikt om slaapproblemen te behandelen, zoals slapeloosheid of jetlag. Het is belangrijk om te vermelden dat melatonine als supplement verkrijgbaar is in verschillende vormen, waaronder directe afgifte en verlengde afgifte, en het wordt aanbevolen om het gebruik ervan te bespreken met een zorgverlener om de juiste dosering en timing te bepalen.

Over het algemeen is melatonine een fascinerend hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onze interne klok en het bevorderen van een gezonde slaap.

Onderzoek

Een naturalistische studie is uitgevoerd om deze relatie te onderzoeken bij kinderen met ASS die nog niet eerder medicatie hadden gebruikt. Het doel was om de effecten van directe afgifte melatonine op circadiane ritmes en slaapparameters te bestuderen.

Voor en na de behandeling met directe afgifte melatonine werden circadiane ritmes en slaapparameters onderzocht bij kinderen met ASS. Dit werd gedaan met behulp van een draagbaar apparaat voor circadiane monitoring en speekselmonsters werden verzameld om het tijdstip van aanvang van melatonine in een gedimd licht te bepalen. Zesentwintig kinderen met ASS (gemiddelde leeftijd 10,50 ± 2,91) namen deel aan de studie.

Resultaten

Melatonine met directe afgifte bleek het circadiane ritme te beïnvloeden, zoals aangetoond door een toename van de huidtemperatuur van de pols gedurende de nacht. Er werd een positieve correlatie gevonden tussen het tijdstip van het piekniveau van melatonine en verbeteringen in de slaapefficiëntie. De tijd die nodig is om in slaap te vallen en de slaapefficiëntie verbeterden met directe afgifte melatonine. Het lijkt erop dat directe afgifte melatonine een effectieve behandeling kan zijn om slaap aanvang te verbeteren en een typisch patroon van polstemperatuur te herstellen, dat verstoord is bij autismespectrumstoornis.

Melatonine met verlengde afgifte in optimale dosering (2, 5 of 10 mg per nacht) blijkt veilig en effectief voor langdurige behandeling van kinderen en adolescenten met een autismespectrumstoornis en slapeloosheid. Er werden geen nadelige effecten waargenomen op de groei en puberale ontwikkeling van kinderen en er waren geen ontwennings- of veiligheidsproblemen in verband met het gebruik of het staken van het geneesmiddel.

Conclusie

Deze naturalistische studie biedt inzicht in de effecten van directe afgifte melatonine op circadiane ritmes en slaapparameters bij kinderen met autismespectrumstoornis. De bevindingen tonen aan dat directe afgifte melatonine de slaapefficiëntie kan verbeteren, de tijd om in slaap te vallen kan verkorten en een verstoorde polstemperatuur kan herstellen. Dit suggereert dat melatonine een effectieve behandeling kan zijn voor slaapproblemen bij autisme. Verder onderzoek is echter nodig om de langetermijneffecten en optimale doseringen van melatonine bij deze populatie te bepalen.

Martinez-Cayuelas E, Merino-Andreu M, Losada-Del Pozo R, Gavela-Pérez T, Garcés C, Soriano-Guillén L. Response to Melatonin Treatment in Children With Autism spectrum Disorder and Relationship to Sleep Parameters and Melatonin Levels. J Child Neurol. 2023 May 16:8830738231173606. doi: 10.1177/08830738231173606. Epub ahead of print. PMID: 37192744.

Malow BA, Findling RL, Schroder CM, Maras A, Breddy J, Nir T, Zisapel N, Gringras P. Sleep, Growth, and Puberty After 2 Years of Prolonged-Release Melatonin in Children With Autism Spectrum Disorder. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2021 Feb;60(2):252-261.e3. doi: 10.1016/j.jaac.2019.12.007. Epub 2020 Jan 23. PMID: 31982581; PMCID: PMC8084705.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.