Ethische zorgen met ABA als ‘behandeling’ voor autisme

Het vinden van ethische benaderingen voor autisme is van groot belang, maar helaas is er een prominente methode, Applied Behavior Analysis (ABA), die zowel theoretisch als ethisch controversieel is. In dit artikel zullen we bespreken waarom ABA-systematisch in strijd is met fundamentele bio-ethische principes en waarom alternatieve benaderingen nodig zijn.

ABA is een behavioristische benadering die streeft naar gedragsverandering door middel van positieve versterking en straf. Het is de meest wijdverspreide methode die wordt gebruikt voor de behandeling van ASS, maar het heeft vaak negatieve gevolgen voor het welzijn van autistische kinderen en hun ouders. Ten eerste schendt ABA het principe van rechtvaardigheid. Het legt de nadruk op het “normaliseren” van autistisch gedrag in plaats van het begrijpen en ondersteunen van individuen in hun eigen unieke ontwikkeling. Deze nadruk op normalisatie marginaliseert autistische mensen en ontzegt hen het recht om hun eigen identiteit te behouden.

Ten tweede schendt ABA het principe van niet-schadelijkheid (nonmaleficence). Hoewel het doel van ABA is om het gedrag van autistische kinderen te verbeteren, kan het gebruik van strafmaatregelen, zoals time-outs en negeren van gedrag, emotioneel trauma veroorzaken. Bovendien legt ABA de nadruk op het onderdrukken van “ongewenst” gedrag in plaats van het begrijpen van de oorzaken ervan. Dit kan leiden tot frustratie, angst en verminderd zelfvertrouwen bij autistische kinderen, wat op lange termijn schadelijke effecten kan hebben op hun welzijn.

Misschien wel het meest zorgwekkende aspect van ABA is dat het de autonomie van autistische kinderen en hun ouders aantast. Autistische kinderen worden vaak gedwongen om zich aan te passen aan neurotypische normen en waarden, zonder rekening te houden met hun eigen behoeften en interesses. Dit beperkt hun vermogen om zichzelf te uiten en keuzes te maken die in overeenstemming zijn met hun eigen persoonlijkheid. Bovendien wordt ABA vaak agressief opgelegd aan ouders, waardoor hun recht om te beslissen over de behandeling van hun kinderen wordt beperkt.

Het is belangrijk om alternatieven te blijven verkennen die zowel effectief als ethisch verantwoord zijn voor hulp aan kinderen en volwassen met autisme. Een van de benaderingen die veelbelovend is, is de neurodiversiteitsbeweging die de laatste jaren in opkomst is.

Autsider benadrukt via haar doelstelling de waarde van neurodiversiteit en pleit voor het respecteren en ondersteunen van autistische mensen in plaats van te proberen hen te “genezen”. Het erkent dat autistische individuen unieke vaardigheden en perspectieven hebben die waardevol zijn voor de samenleving.

Op het forum is discussie over ABA.

Wilkenfeld DA, McCarthy AM. Ethical Concerns with Applied Behavior Analysis for Autism Spectrum “Disorder”. Kennedy Inst Ethics J. 2020;30(1):31-69. doi: 10.1353/ken.2020.0000. PMID: 32336692.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.