Autisme en moederschap

Moederschap is een reis vol uitdagingen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Voor veel vrouwen is het een van de grootste uitdagingen in het leven. Maar wat gebeurt er als je moeder bent en ook nog eens neurodivergent, bijvoorbeeld autistisch? Dit is een onderwerp waarover weinig gesproken wordt, maar dat van onschatbare waarde is voor veel vrouwen die zichzelf identificeren als autistisch.

Als je zoekt naar informatie over autisme en moederschap, zul je overladen worden met artikelen die zijn geschreven over en voor vrouwen die proberen autistische kinderen op te voeden. Er is echter weinig beschikbaar voor autistische vrouwen die zelf moeder worden. Het lijkt alsof dit onderwerp in de schaduw blijft, maar dat betekent niet dat het niet bestaat.

Veel vrouwen die zichzelf identificeren als autistisch, ervaren moederschap met intense liefde en verbondenheid. Ze zijn toegewijd aan hun kinderen, soms tot het punt van overbelasting. Maar is dit een kenmerk van autisme of gewoon een uitdaging van het moederschap in het algemeen?

Moeder worden verandert alles. Het is een van de meest menselijke ervaringen die er zijn. Voor veel autistische vrouwen, die zich vaak voelen als buitenstaanders, kan moederschap een gevoel van verbondenheid en normaliteit brengen dat ze elders niet ervaren. Het is een ervaring die hen in staat stelt om onvoorwaardelijk lief te hebben en geliefd te worden, zonder de constante druk van het maskeren van hun ware zelf.

Moeder zijn betekent niet alleen zorgen voor je kinderen, maar ook deelnemen aan een gemeenschap van ouders, waarin liefde en zorg voor de kinderen de belangrijkste drijfveren zijn, ongeacht neurodiversiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel autistische als niet-autistische ouders vergelijkbare positieve oudergedragingen vertonen, zoals betrokkenheid en koestering.

Voor autistische vrouwen kan moederschap een gevoel van normaliteit en verbondenheid brengen dat elders moeilijk te vinden is. Het is een reis vol uitdagingen, maar ook van immense vreugde en menselijkheid. Het maakt hen niet anders dan andere moeders; het maakt hen gewoon menselijk.

Specifieke uitdagingen
Hoewel moederschap voor veel autistische vrouwen een bron van liefde en verbondenheid is, brengt het ook specifieke uitdagingen met zich mee die uniek zijn voor hun ervaring. Autisme kan invloed hebben op verschillende aspecten van het ouderschap en soms tot extra stress leiden.

Een van de uitdagingen waarmee autistische moeders te maken krijgen, is sensorische overbelasting. Kinderen, vooral jonge kinderen, kunnen luidruchtig en onvoorspelbaar zijn, wat voor autistische vrouwen overweldigend kan zijn. Het constant moeten omgaan met het geluid van huilen, spelen of ruziemaken kan leiden tot overprikkeling.

Daarnaast kan het moeilijk zijn voor autistische moeders om sociale interacties met andere ouders aan te gaan. Sociale bijeenkomsten zoals speelafspraakjes of ouderavonden op school kunnen stressvol zijn vanwege de verwachtingen van smalltalk en het navigeren van sociale cues. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en een gebrek aan ondersteuning van andere ouders.

Ook kunnen rigide routines en behoefte aan voorspelbaarheid bij autistische moeders botsen met de spontaniteit en flexibiliteit die vaak nodig zijn bij het opvoeden van kinderen. Het omgaan met onverwachte gebeurtenissen of veranderingen in de planning kan stress veroorzaken en het gevoel van controle verminderen.

Daarnaast kunnen communicatieproblemen een rol spelen, vooral als de kinderen neurotypisch zijn. Autistische moeders kunnen moeite hebben met het begrijpen van de emoties en behoeften van hun kinderen, en vice versa. Dit kan leiden tot misverstanden en frictie in de ouder-kindrelatie.

Sarah Hampton , Carrie Allison , Ezra Aydin , Simon Baron-Cohen* and Rosemary Holt (2022). Autistic mothers’ perinatal well-being and parenting styles. Autism 2022, Vol. 26(7) 1805–1820

Dugdale, A.-S., Thompson, A. R., Leedham, A., Beail, N., & Freeth, M. (2021). Intense connection and love: The experiences of autistic mothers. Autism, 25(7), 1973-1984. https://doi.org/10.1177/13623613211005987

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.