Autistische moeders in de periode rond de bevalling

Ondanks veel onderzoek naar bevalling en moederschap, ligt de focus vaak op niet-autistische vrouwen. Autistische moeders kunnen moeite hebben om hun behoeften duidelijk te maken aan zorgverleners en ervaren vaak stress in ziekenhuisomgevingen. Dit wijst op de noodzaak van meer geïnformeerde praktijken.

Vierentwintig vrouwen tussen de 29 en 65 jaar namen deel aan een onderzoek, afkomstig uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Alle vrouwen hadden in een acute zorgomgeving een gezonde voldragen baby ter wereld gebracht.

Uit de gegevens kwamen enkele thema’s naar voren: moeite met communicatie, stress in een onzekere omgeving en onzekerheid over het zijn van een autistische moeder.

Communicatie bleek voor veel van de autistische moeders een uitdaging. Ze ervoeren moeite met het uiten van hun behoeften en vonden het soms lastig om het vertrouwen in de zorgverleners te behouden. Dit resulteerde in gevoelens van onbegrip en in twee gevallen voelden de vrouwen zich veroordeeld als moeders.

Daarnaast bleek de ziekenhuisomgeving stressvol te zijn voor de autistische moeders. De onzekerheid en de intensiteit van de bevalling lieten hen uitgeput achter. Sommige vrouwen gaven aan meer tijd nodig te hebben om zowel fysiek als emotioneel te herstellen voordat ze voor hun pasgeborene konden zorgen.

Ondanks deze uitdagingen uitten de autistische moeders in het onderzoek wel degelijk liefde en zorg voor hun baby’s. Het zorgen voor een pasgeborene bleek echter overweldigend voor sommige vrouwen, vanwege de eisen en verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt.

Om de ervaringen van autistische moeders te verbeteren, is het essentieel dat zorgverleners zich bewust zijn van de specifieke behoeften van deze vrouwen. Ze moeten openstaan voor communicatie op alternatieve manieren, zoals visuele ondersteuning of schriftelijke instructies. Het is belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen en de vrouwen de ruimte te geven om hun behoeften en zorgen te uiten.

Daarnaast is het van belang dat ziekenhuisomgevingen autismevriendelijk worden gemaakt. Dit kan onder meer inhouden dat er rekening wordt gehouden met prikkelgevoeligheid, bijvoorbeeld door rustige ruimtes te creëren waar vrouwen zich kunnen terugtrekken. Ook het bieden van duidelijke informatie en voorspelbaarheid kan de stress voor autistische moeders verminderen.

Daarnaast moeten we erkennen dat autistische moeders vaak meer tijd nodig hebben om te herstellen na de bevalling, zowel fysiek als emotioneel. Het is belangrijk dat zij de nodige ondersteuning en hulp krijgen bij het verzorgen van hun pasgeborene, zodat ze zich zelfverzekerd en bekwaam voelen in hun rol als moeder.

Donovan J, Chiatti BD, McKeever A, Bloch JR, Gonzales MS, Birati Y. “Yes, I can bond.” Reflections of autistic women’s mothering experiences in the early postpartum period. Womens Health (Lond). 2023 Jan-Dec;19:17455057231175312. doi: 10.1177/17455057231175312. PMID: 37209090.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.