Robots helpen kinderen met autisme bij het herkennen van emoties

Sociale interacties vormen een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. We communiceren met anderen, leren van hun gedrag en gezichtsuitdrukkingen, en passen ons aan aan sociale normen. Voor kinderen met autisme kunnen sociale interacties echter uitdagend zijn. Ze hebben vaak moeite met het begrijpen en interpreteren van de emoties van anderen, wat hun vermogen om effectief te communiceren en relaties op te bouwen kan belemmeren.

Om deze uitdaging aan te pakken, hebben onderzoekers een Robotic Social Environment (RSE) ontwikkeld.

Dit is een gecontroleerde omgeving waarin robots sociale interacties simuleren. Door deel te nemen aan interacties met de robots, kunnen de kinderen observatief leren en oefenen met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen en het begrijpen van emoties van anderen.

Tijdens de sessies werden de kinderen blootgesteld aan interacties tussen twee robots die spraken over verschillende gezichtsuitdrukkingen, zoals blijheid, verdriet, boosheid en angst. De kinderen observeerden en leerden van deze interacties. Door herhaalde blootstelling aan de robots en de gesimuleerde sociale situaties, werd verwacht dat de kinderen verbeteringen zouden laten zien in het herkennen van emoties.

De resultaten van de studie waren veelbelovend. Na de interventieperiode vertoonden de deelnemende kinderen aanzienlijke verbeteringen in hun vaardigheden in het herkennen van emoties. Ze konden de vier basisgezichtsuitdrukkingen beter identificeren en begrijpen. Bovendien bleek uit follow-upmetingen dat de verbeteringen behouden bleven en konden worden gegeneraliseerd naar andere sociale situaties buiten de RSE.

Al met al biedt de Robotic Social Environment hoopvolle mogelijkheden voor kinderen met autisme om hun sociale interactievaardigheden te verbeteren. Door middel van interactie met robots kunnen ze oefenen met het herkennen en begrijpen van emoties, wat uiteindelijk kan leiden tot een betere integratie in menselijke sociale omgevingen. Met voortdurende ontwikkelingen in de technologie en onderzoek naar effectieve behandelmethoden kunnen we een positieve impact blijven hebben op het leven van kinderen met autisme en hun kansen op een volwaardig sociaal leven vergroten.

Soleiman P, Moradi H, Mehralizadeh B, Ameri H, Arriaga RI, Pouretemad HR, Baghbanzadeh N, Vahid LK. Fully robotic social environment for teaching and practicing affective interaction: Case of teaching emotion recognition skills to children with autism spectrum disorder, a pilot study. Front Robot AI. 2023 May 3;10:1088582. doi: 10.3389/frobt.2023.1088582. PMID: 37207048; PMCID: PMC10190599.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.